Vlad Filat a fost achitat în dosarul în care este învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari
Justiţie 7 mai 2024, 15:38 | 576

Fostul prim-ministru Vlad Filat a fost achitat în dosarul în care este învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Hotărârea a fost emisă de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile. Potrivit procurorilor, Filat a sustras 12,8 milioane de lei din Banca de Economii. Examinarea dosarului în prima instanță a durat cinci ani. Procurorul de caz, Nadejda Busuioc, a declarat că va contesta decizia completului de judecată.

Cauza penală în care este vizat Filat a ajuns în judecată în ianuarie 2019. Potrivit procurorilor, în iulie 2013 fostul premier a încheiat un contract de asistență pentru campania electorală din 2014 a PLDM, partid la conducerea căruia se afla. Partea contractată a fost o companie de consultanță din Washington. Pentru aceste servicii, Filat ar fi achitat o sumă de peste 12 milione de lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar în care erau depozitate mijloace financiare obținute ilegal din Banca de Economii. Comisia rogatorie din Statele Unite a confirmat serviciile de consultanță prestate de compania din Washington către partidul lui Filat. Procurorii au mai stabilit că mijloacele băneşti menţionate au fost primite de către Filat urmare a săvârșirii infracţiunii de trafic de influenţă şi corupere pasivă, pentru care acesta era condamnat şi îşi ispăşea pedeapsa în penitenciar. Acuzatorii au mai menționat că pentru realizarea transferurilor bănești, Filat a folosit un intermediar care se afla cu el în relații de afinitate. Este vorba de Ion Rusu, cumnatul și nașul de cununie al lui Vlad Filat, care a decedat între timp. Filat susținea anterior că dosarul este unul lipsit de probatoriu. După hotărârea instanței de a-l achita, fostul premier a spus presei că se aștepta la orice decizie.

VLAD FILAT, fost prim ministru: "Urmează să vedem partea motivată a sentinței și eu cred că noi suntem la început de drum deoarece în Republica Moldova nu am văzut situații în care o achitare să nu urmeze cu o contestare din partea Procuraturii, chiar dacă lucrurile sunt la suprafață. Vizavi de așteptări, eu eram într-o stare în care te poți aștepta la orice."

Potrivit procurorului de caz, hotărârea va fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

NADEJDA BUSUIOC, procuror: "Urmează să studiem și să analizăm motivele expuse în conținutul sentinței integrale care va fi înmânată acum participanților la proces și având în vedere că acuzarea a pledat pentru vinovăția lui Vladimir Filat și a considerat că există suficiente probe care confirmă comiterea de către acesta a infracțiunii incriminate, Procuratura Anticorupție va contesta cu apel această sentință în termenul prevăzut de lege."

În acest dosar, procurorii au cerut pentru fostul premier stabilirea unei pedepse cu închisoare pe un termen de șapte ani și aplicarea unei amenzi de 12,8 milioane de lei, contravaloarea sumei ce a constituit obiectul spălării banilor. Solicitarea a fost însă respinsă în totalitate de judecători.

Opinia ta contează. Comentează!