Comratul va sărbători cu fast, pe 2 februarie, marcarea a zece ani de la cele două referendumuri ilegale din 2014
Politic 31 ianuarie 2024, 20:52 | 923

O nouă provocare cu tentă separatistă la Comrat. Administrația din autonomia găgăuză s-a pregătit să sărbătorească cu fast, pe 2 februarie, marcarea a zece ani de la cele două referendumuri ilegale din regiune – unul cu privire la declararea independenței Găgăuziei față de Republica Moldova, dacă aceasta își pierde suveranitatea, și altul privind aderarea autonomiei la Uniunea Vamală Rusia - Belarus - Kazahstan. Pentru evenimentul de vineri, s-a dispus participarea școlilor din regiune. Ministerul Educației s-a autosesizat pe marginea acestui caz. Între timp, șefa Direcției de Învățământ de la Comrat și-a anulat ordinul, iar profesorii și elevii nu vor mai fi nevoiți să se prezinte la marșul din 2 februarie.

Guvernatorul autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, a anunțat pe pagina sa de Facebook că intenționează să organizeze pe 2 februarie curent un marș de amploare la Comrat, pentru a marca zece ani de la cele două referendumuri din regiune, declarate ilegale de către autoritățile de la Chișinău. Plebiscitele au avut loc pe 2 februarie 2014. Comratul a comunicat atunci că locuitorii autonomiei au susținut cu un scor de peste 98% atât ideea de declarare a independenței regiunii, cât și planul de aderare la Uniunea Vamală Rusia - Belarus - Kazahstan. Cele două referendumuri au fost însă anticonstituționale și nu au creat efecte juridice.

Bașcanul autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, cercetată penal în dosarul finanțării ilegale a fostului partid ”Șor”, condus de fugarul Ilan Șor, a anunțat miercuri pe pagina sa de Facebook despre desfășurarea marșului și i-a îndemnat pe găgăuzi să se adune și să-și arate unitatea. Portalul Nokta a publicat marți un document semnat de șefa Direcției Generale de Învățământ din regiune, Natalia Cristeva. Potrivit ordinului, directorii tuturor celor 44 de instituții de învățământ din autonomie urmau să organizeze participarea cadrelor didactice și a elevilor din clasele liceale la marșul din 2 februarie. Alți 88 de directori și directori adjuncți trebuiau să participe la forumul „Exprimarea voinței poporului Găgăuziei: realizări, perspective și experiența anului 2014”. Astfel, în total, instituțiile de învățământ urmau să asigure prezența a 500 de angajați și 80 de elevi din clasele a XII-a. După cum reiese din document, profesorii din afara orașului urmau să fie transportați la eveniment cu autobuzele școlare. Ministerul Educației a anunțat că s-a sesizat din oficiu cu privire la informațiile privind ordinul Direcției Generale de Învățământ din autonomia găgăuză.

Reacția Ministerului Educației și Cercetării: "Solicităm Direcției Generale de Învățământ din Găgăuzia, directorilor instituțiilor publice de învățământ general și cadrelor didactice să nu admită perturbarea procesului educațional în data de 2 februarie. La fel, informăm despre faptul că urmează a fi sesizată instituția de drept în privința acțiunilor factorilor de deciziei din cadrul Direcției Generale Învățământ Găgăuzia cu referire la inițiativa de implicare a elevilor la eveniment."

De asemenea, responsabilii de la minister au subliniat că, potrivit Codului Educației al Republicii Moldova, personalul didactic și de conducere are următoarele obligații: să nu facă și să nu admită propagandă șovină, naționalistă, politică, religioasă, militaristă în procesul educațional și să nu implice elevii și studenții în acțiuni politice.

După ce a reacționat Miniterul Educației, șefa Direcției de Învățământ din regiunea găgăuză, Natalia Cristeva, a semnat un nou ordin prin care cel anterior a fost declarat invalid. Astfel, profesorii și elevii nu vor mai fi nevoiți să se prezinte la marșul din 2 februarie, anunțat de Guțul. Am sunat-o pentru un comentariu pe Natalia Crisieva, dar nimeni nu a răspuns la numărul indicat pe site-ul instituției. Nu a fost de găsit nici directorul adjunct, Nadejda Gaidarji.

Potrivit analistului politic Anatol Țăranu, acest marș, care urmează să se aibă loc la Comrat, este doar un element dintr-un șir de acțiuni de durată, pe care le întreprinde Moscova împotriva Republicii Moldova.

ANATOL ȚĂRANU, analist politic: "Găgăuzia este activizată acum pentru a destabiliza Republica Moldova și trebuie să fim pregătiți pentru faptul că acest lucru va continua pe parcursul acestui an, anul electoral. Trebuie să ne așteptăm și la alte acțiuni de acest fel. Societatea găgăuză este încălzită pentru a participa și la alte acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Trebuie să anticipăm prin diferite măsuri ca să contracarăm și să neutralizăm aceste acțiuni."

Desfășurarea ilegală a referendumurilor din 2014 a fost susținută din plin de formațiunile de stânga de la Chișinău – Partidul Comuniștilor și Partidul Socialiștilor. Printre cei care au promovat fervent plebiscitul ilegal s-a numărat și actualul primar general al capitalei, Ion Ceban.

Spunea Ceban pe 26 ianuarie 2014, la un miting de susținere a referendumului din autonomia găgăuză. De notat că peste o lună de la aceste evenimente, a avut loc un referendum similar organizat de forțele pro-ruse în Crimeea. În urma așa-zisului plebiscit, Rusia a ocupat și anexat ilegal, prin forță armată, această peninsulă ucraineană.

Opinia ta contează. Comentează!