Dezvoltarea rurală trebuie să fie de urgență actualizată, centrată pe om și declarată prioritate națională
Social 7 iunie 2022, 15:55 | 1699

Dezvoltarea rurală în Republica Moldova trebuie declarată prioritate națională și să fie centrată pe omul de la sat. Este ideea conturată la Forumul ”ReThink Rural Moldova”, al cărui scop este atât educarea, cât și implicarea cetățenilor din zonele rurale în elaborarea și monitorizarea bugetelor locale.

RUSLAN STÂNGA, expert principal Dezvoltare Rurală la Institutul pentru Inițiative Rurale: "Este un forum menit să stimuleze procesul de gândire, menit să invite oamenii să se gândească la ce înseamnă dezvoltare rurală pentru Republica Moldova având în vedere faptul că suntem cea mai rurală țară din Europa. Asta invită la acțiune, la reflecție. Forumul invită pe de o parte, experți, entități interesate în dezvoltarea rurală să discute, să abordeze noi concepte."

Pe parcursul ultimului an, apelul Institutului pentru Inițiative Rurale la schimbarea de paradigmă a gravitat în jurul ideii că dezvoltarea rurală trebuie să fie de urgență actualizată, centrată pe om și declarată prioritate națională având drept rezultat final împuternicirea socio-economică a cetățenilor și îmbunătățirea calități vieții în mediul rural.

TATIANA COSTEV-COȘULEANU, director executiv, Institutul pentru Inițiative Rurale: "Scopul principal al acestui proiect a fost introducerea unei narațiuni noi despre dezvoltarea rurală în Republica Moldova și în special schimbarea conceptului și percepției despre ce presupune și necesită dezvoltarea rurală din republica Moldova."

TYLER BEEBOUT, atașatul de presă al Ambasadei SUA la Chișinău: "Ambasada este mândră să sprijine acest proiect deoarece credem că Moldova poate reuși doar cu ajutorul comunităților rurale. În opinia mea inima Moldovei este în comunitățile rurale. Fiecare moldovean pe care îl cunosc are un sat pe care îl consideră că este casa lui. Din păcate aceste comunități rurale nu au aceleași oportunități ca și orașele din Moldova și din alte țări."

IGOR MALAI, șeful Direcției Politici de Dezvoltare Regională: "Da, Moldova în mare parte este o țară cu localități rurale, dar asta nu înseamnă că ele nu au dreptul la dezvoltare, la condiții normale de trai. Noi ca guvern, ca Minister al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, la nivelul nostru încercăm să ajutăm localitățile să depășească acel moment în care sunte. Cunoștem din analizele pe care le avem că viața la țară nu este prea dulce, să spunem așa."

VASILE ȘARBAN, secretar de stat Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare: "De a dezvolta afacerile în agricultură, de a dezvolta meșteșugăritul, îndeletnicirile, turismul rural în localitățile rurale astfel încât să atragem cât mai multe persoane pentru a investi și a dezvolta localitățile prin viața, care poate fi îmbunătățită"

Proiectul „Regândește Moldova rurală” este implementat de către Institutul pentru Inițiative Rurale și zece ONG-uri partenere cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!