25 de salvatori moldoveni beneficiază pe parcursul a cinci zile de instruiri teoretice și practice în domeniul salvării pe apă
Social 1 octombrie 2024, 15:53 | 127

25 de salvatori și scafandri moldoveni beneficiază pe parcursul a cinci zile de instruiri teoretice și practice în domeniul salvării pe apă. Cursurile de perfecționare sunt desfășurate de o echipă de zece experți din Cehia. Astăzi, la Lacul Ghidighici din orașul Vatra, salvatorii au fost învățați cum să salveze persoane de la înec în condiții de vreme nefavorabilă.

Timp de cinci zile, salvatorii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență vor fi implicați în mai multe activități practice la lacul de acumulare Ghidighici, dar și pe râul Nistru. Acțiunile urmăresc practicarea tehnicii și echipamentului de salvare pe apă ce a fost primit recent de IGSU din partea Guvernului Cehiei.

DAVID HUNANYAM, pompier din Cehia: "Astăzi avem exerciții pe apă. Vom arăta cum este corect să plutești, cum să scoți persoana, ce practici poți utiliza pentru a o salva. Astăzi, cel mai important e să învățăm cum bărcile acționează atunci când este vânt, când apa este liniștită sau când este agitată, cum să te descurci în astfel de condiții și, totodată, cum să te apropii corect de persoana care se îneacă ca să o salvezi cât mai curând."

Lecțiile includ și subiecte privind „teoria înecului”, primul ajutor medical acordat sinistraților, tehnici de salvare de pe poduri sau din vehicule inundate.

SERGIU PASCARU, șef, Serviciu scafandri, IGSU: "Suntem 25 de pompieri, scafandri, salvatori ce vom învăța metodele de cercetare a suprafeței apei, metodele de salvare, metodele de salvare a bunurilor materiale. Pentru colegii noștri din teritoriu va fi binevenit."

Salvatorii spun că experiența colegilor cehi este una de apreciat, așa că în aceste zile se vor strădui să învețe de la ei cât mai multe. Pentru a-și executa misiunea cu succes, salvatorii dispun de echipament sigur.

NICOLAE BULAT, pompier din Vadul lui Vodă: "Este un echipament impermeabil. Te simți comod în apă. Este termoizolat. Am învățat metodele mai rapide, mai ușoare cum să intervenim să salvăm persoanele de la înec."

CĂTĂLIN VASILACHE, pompier, Chișinău: "Cu ajutorul colegilor din Cehia, avem bărci noi și cu acest prilej vom practica salvarea pe apă.Aceste reguli pentru noi, de fapt, este ceva nou."

ANDREI PAȘCAN, pompier din Anenii Noi: "Am învățat foarte multe, ceea ce trebuie să cunoască practic toți. Intrarea și salvarea pe apă. Cum se face corect, cum se folosește o funie și cum se salvează un om. La ei sunt mult mai multe intervenții și au o experiență bogată în toate domeniile noastre."

Cursul de instruire va dura până pe 4 octombrie inclusiv și este organizat cu sprijinul Agenției Cehe pentru Dezvoltare în cadrul proiectului „Îmbunătățirea pregătirii și competenței salvatorilor și pompierilor moldoveni III”. Conform IGSU, de la începutul anului, 67 de persoane, inclusiv zece minori, și-au pierdut viața în bazinele acvatice din țară.

Opinia ta contează. Comentează!