Post Scriptum cu Alex Cozer: Uzina metalurgică, un munte de corupție

Energia electrică s-a scumpit din nou. De la 1,51 lei, cât plăteam la începutul acestui an, un kwh oră a ajuns să coste 2,64 lei pentru cei din centrul și sudul țării, iar la nord chiar aproape la 3 lei. O scumpire grea, cu peste 70%, care va împovăra și mai mult cetățenii pe fundalul acestei crize economice extrem de dure, care ne-a lovit în ultimele luni. S-a întâmplat în pofida cedărilor guvernării către regimul separatist din stânga Nistrului, care include repornirea activității Uzinei Metalurgice de la Râbnița, în schimbul iluziei achiziționării energiei electrice mai ieftine.

Republica Moldova a cumpărat, până la 1 mai, 100% din necesarul de consum de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, la un preț de 53 de dolari mwh. Asta înseamnă în jur de 180 de milioane de dolari anual, bani care, într-o proporție covârșitoare, se opresc la Tiraspol și întrețin regimul separatist. Iar restul ajung la Moscova, susținând regimul criminal și invadator de acolo. Asta pentru că, după cum bine știți, Tiraspolul nu plătește gazul din care energia electrică este produsă, iar centrala este deținută de rușii de la Inter Rao.

De la 1 mai, prețul de achiziție a energiei electrice de la Cuciurgan s-a ridicat la 60 de dolari. Însă chiar și acest preț a fost condiționat prin redeschiderea uzinei metalurgice de la Râbnița, o gaură neagră, un munte de corupție și poluare, necontrolat de autoritățile de la Chișinău.

În anul 2021, uzina de la Râbnița a raportat exporturi de metale în valoare de 432 de milioane de dolari. Valoarea reală de piață a metalului ar fi însă una mult mai mare, diferența ajungând la oligarhii de pe ambele maluri ale Nistrului și cei de la Moscova. Din activitatea uzinei metalurgice, oligarhii Plahotniuc, Gușan, Andronachi, Iaralov și alții au făcut profituri de sute de milioane de dolari în ultimii ani, în jurul acestei găuri negre învârtindu-se cele mai mari scheme de corupție din istoria Republicii Moldova. Iar acești bani au fost și sunt utilizați pentru subminarea democrației și securității naționale a statului.

Prin eforturi consolidate s-a reușit oprirea activității acestei oaze de corupție timp de câteva luni. Dar MMZ a fost repornită de la 1 mai ca urmare a șantajului Tiraspolului și poate chiar a unor noi înțelegeri între grupări de pe ambele maluri ale Nistrului. Iar această repornire are loc fără ca măcar un pic de ordine să să facă pe piața metalelor.

Noi, cetățenii, plătim mult mai mult pentru curent și continuăm să susținem regimul separatist și grupările oligarhice. Unde este logica aici? Eu nu o văd nicăieri, mai ales când am auzit halucinantele declarații ale ministrei mediului, Iuliana Cantarajiu, care e gata să acorde licență de activitate pentru MMZ pe următorii 5 ani.

Inspecția în cazul unei uzine întinse pe 100 de hectare a fost făcută de 2 oameni, unul dintre care domiciliat chiar la Râbnița, timp de 3 zile. Pe când o astfel de activitate ar trebui să dureze cel puțin câteva luni.

Sigur că ne aflăm într-o situație dificilă. Când prețurile la energie sunt foarte mari peste tot. Dar noi putem obține un preț apropiat de ce oferă astăzi regimul separatist, din Ucraina. În plus, suntem în sistemul european Entso-E și putem deja importa energie electrică și din România. Și sunt convins că pot exista înțelegeri politice, mai ales în contextul acestui război, și cu Bucureștiul și cu Kievul, pentru a ne furniza curent la un preț nu mai mare decât ce oferă astăzi Cuciurganul.

Iar câștigurile ar fi importante. Ne-am rupe de această dependență de regimul din stânga Nistrului, am reduce esențial finanțarea separatismului și a Moscovei și am bloca acea gaură neagră a corupției și poluării extrem de periculoase, denumită uzina metalurgică.

Sigur că, în perspectivă, putem reveni și la energia de la Cuciurgan, și la activitatea MMZ, dar doar după ce aceste întreprinderi vor fi aduse în câmpul legal, schemele de corupție curmate și profiturile redirecționate de la oligarhi către bugetul statului. Se poate. Discutați public, la cel mai înalt nivel, cu Ucraina și România, și se va reuși.

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Situație critică în Stânga Nistrului

14 ianuarie 2025, 20:49

Pe lângă faptul că majoritatea cetățenilor din stânga Nistrului au ajuns să...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Interferențele fără precedent ale Rusiei și oligarhilor în procesul electoral

19 decembrie 2024, 21:16

Iată că se fac exact 2 luni de la referendumul constituțional privind aderarea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Funcționari de la primărie, reținuți

17 decembrie 2024, 20:27

Doi funcționari ai Primăriei Chișinău și mai mulți reprezentanți ai unor companii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au găsit „vinovații”

5 decembrie 2024, 21:37

S-au găsit vinovații. Ei sunt Parlicov și Tofilat. Jos cu ei! Premierul Dorin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Când nu există, crizele sunt inventate

28 noiembrie 2024, 20:38

Atunci când nu există crize, ele trebuiesc inventate. Pe scurt, cam așa putem...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nichiforciuc, invitat la consultări

19 noiembrie 2024, 23:54

Au trecut alegerile. Guvernanții ne-au spus că au auzit durerile poporului și...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dodon, prins din nou cu minciuna

14 noiembrie 2024, 21:56

Imediat după scrutinul din 3 noiembrie, mai mulți indivizi nemulțumiți de rezultat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Eterna reformă a justiției

12 noiembrie 2024, 20:47

În țara noastră de necesitatea reformelor în justiție se vorbește deja de decenii....

Opinia ta contează. Comentează!