De Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, opt oameni din mai multe localități ale Republicii Moldova s-au ales cu premii
Social 1 octombrie 2024, 17:45 | 118

De Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, opt oameni din mai multe localități ale Republicii Moldova s-au ales cu premii de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Câștigătorii au primit sume bănești, dar și diplome în cadrul Premiului Național „Pentru o viață activă la orice vârstă”. Beneficiarii spun că mișcarea este esențială, iar viața trebuie trăită din plin.

Printre cei mai activi vârstnici este Valentina Guțu din satul Gordineștii Noi, raionul Edineț, care la 79 de ani brodează costume naționale. Femeia spune că de dimineață coase, la amiază muncește în grădină, iar seara țese.

VALENTINA GUȚU, meșter popular: "Noi suntem conștienți că vârsta este destul de înaintată, dar nu trebuie de ridicat mâinile în sus, de așezat pe prag și să aștepți moartea. Nu! Trebuie de muncit. Asta e o plăcere, e firesc. Omul cât trăiește trebuie să facă ceva. Nu e bine să stau într-o poziție, de asta eu schimb. Câteva ore lucrez la țesut, pe urmă mă duc în grădină, spre exemplu."

Familia soților Leo celebrează în acest an nunta de aur. Ecaterina și Ștefan spun că, pe lângă cei 50 de ani de căsătorie împliniți, se bucură și de cei nouă copii pe care i-au crescut. Dintre aceștia, opt au fost adoptați.

ECATERINA LEO, muzeograf: "La un capitol suntem cei mai săraci. Am născut numai odată, dar am crescut nouă copii. Am făcut o casă tip familial în familia noastră."

ȘTEFAN LEO, profesor de educație tehnologică: "Foarte interesant. Secretul să știți un lucru: iubiți și să vă iubească. Răbdare și putere de a rezista la toate probleme vieții, dar noi am știu cum să ne suportăm unul pe altul în diferite momente."

Alți bătrâni spun că viața are culoare la orice vârstă.

TAMARA BALAN, interpretă: "Sunt probabil cea mai fericită pentru că sunt așa plină de energie. Iubesc viața, mi-am iubit profesia mea. De mică cânt, așa că vă spun, în spatele meu stă o armată întreagă de discipoli extraordinari."

Concursul Premiului Național pentru Vârstnici a ajuns la a VIII-a ediție. La acesta sunt admise persoane care au peste 60 de ani și au realizat performanțe deosebite în diverse domenii de activitate.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Noi vrem să încurajăm și să ne asigurăm că toți vârstnicii din Republica Moldova îmbătrânesc activ, pentru că dacă au muncit o viață, au acumulat o înțelepciune, experiență."

Potrivit Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova, la începutul anului 2024, locuiau 610 mii de persoane de peste 60 ani. Acest număr constituie 25,2% din totalul populației cu reședință obișnuită. Din numărul total al vârstnicilor, aproape 60 de mii de persoane aveau vârsta de peste 80 ani. Comparativ cu începutul anului 2020, coeficientul de îmbătrânire s-a majorat cu 3,5 puncte procentuale.

Opinia ta contează. Comentează!