Câțiva locuitori ai satului Hârtop au devenit actori amatori peste noapte
Așa cum în sate viața e un adevărat spectacol, o mână de oameni din localitatea Hârtop, raionul Cimișlia, îndemnați de regizorul Radu Corlăteanu, a adus în scena casei de cultură piesa „Tata” de Dumitru Matcovschi. Actori sunt sătenii. Ziua profesori, directori, paznici sau casnici, iar seara, la repetiții, intră în pielea personajelor, iar rolurile le vin ca o mănușă. Urmăriți un reportaj realizat de Eugenia Apostu.
„Veșnicia s-a născut la sat”. Acolo unde nimeni nu stă locului nici cât ai clipi, dacă e vară, sunt la câmp, dacă toamnă, încarcă hambarele, iar dacă iarnă e, fac focul în sobă. La fel se întâmplă și în satul Hârtop din raionul Cimișlia, doar că aici regizorul Radu Corlăteanu a strâns o trupă de actori amatori și i-a pus la treabă. Ziua la muncă, seara la repetiții. Într-o sală neîncălzită, sătenii suflă în pumni și joacă spectacolul „Tata” de Dumitru Matcovschi, ca niște adevărați actori.
Dimineața o găsim în sălile de clasă la gimnaziul din satul Hârtop, iar după-amiază prin jurul casei. Cum vine seara, Ana Bobeicu, la braț cu soțul Iurie merg la casa de cultură, la repetiții.
ANA BOBEICU, profesoară de istorie: "Vreau să vă spun că aștept cu nerăbdare să vină ora 19.00 să vin sunt chiar devotată."
IURIE BOBEICU, mecanic auto: "Tocmai a fost fiica acasă, când a fost spectacolul s-a primit, da."
Valentin Corlăteanu are rolul principal în acest spectacol, rolul tatei. Odată cu premiera spectacolului, tot satul așa și-i spune: tata!
VALENTIN CORLĂTEANU, locuitor al satului Hârtop, Cimișlia: "Fugiți când aveți ceva de lucru acasă și repede la repetiții? - Desigur. Dacă nu-i tata...și pe cel rău, și pe cel bun."
PARASCOVIA MACHEEV, directorul Casei de Cultură din satul Hârtop, Cimișlia: "Am rolul Eleonorei din într-un stil mai frumos de viață. - A fost greu să învățați textul? - Când și cum iubesc teatru, muzica."
Vor juca până va veni la spectacol și ultimul om din sat, iar după asta vor merge în satele vecine, raioanele vecine și chiar în capitală, spune regizorul spectacolului, Radu Corlăteanu.
RADU CORLĂTEANU, regizor: "Vreau să fac un anunț național! Oamenii de la țară își așteaptă fii acasă, oamenii de la țară așteaptă o viață mai bună. Ei sunt adevărați, autentici și merită să trăiască azi pentru că s-au jertfit și buneii noștri, și străbuneii."