Volodimir Zelenski a confirmat, pentru prima oară, că trupele ucrainene au început o operaţiune în regiunea Belgorod din Rusia
Ucraina solicită o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU după atacul asupra orașului Krivoi Rog, pe 4 aprilie, când au murit 20 de persoane, inclusiv nouă copii. Președintele american Donald Trump și-a exprimat luni „nemulțumirea” în fața bombardamentelor neîncetate ale Rusiei în Ucraina. Ieri, Volodimir Zelenski a confirmat, pentru prima oară, că trupele ucrainene au început o operaţiune în regiunea Belgorod din Rusia, după modelul Kursk.
VOLODIMIR ZELENSKI: "Comandantul Armatei, Alexandr Sîrski, a prezentat rapoarte despre situaţia de la linia frontului, despre prezența noastră în regiunea Kursk și prezența noastră în regiunea Belgorod. Continuăm operațiunile active în zonele de frontieră, pe teritoriul inamicului. Și acest lucru este absolut justificat. Războiul trebuie să se întoarcă de unde a venit."
Este pentru prima dată când Zelenski a menționat clar prezența militară ucraineană în regiunea Belgorod, ținta mai multor incursiuni armate și bombardamente mortale în ultimii trei ani. Regiunea rusă Belgorod este a doua de pe teritoriul Rusiei în care forțele ucrainene au lansat o incursiune, după cea din Kursk. Potrivit site-ului specializat DeepState, apropiat de armata ucraineană, trupele Kievului controlează doar o mică zonă de 13 kilometri pătrați în regiunea Belgorod, în jurul satului de graniță Demidovka.
Confirmarea prezenței trupelor ucrainene în Belgorod are loc după ce luna trecută, armata rusă a raportat încercări ucrainene de a trece în regiunea Belgorod, dar a declarat că astfel de atacuri au fost respinse. Ucraina a lansat o incursiune în regiunea rusă Kursk în august 2024, însă în prezent mai controlează doar o mică parte din teritoriul ocupat.
După ce a condamnat replicile insuficiente ale lumii la atacul Rusiei asupra orașului Krivoi Rog, Volodimir Zelenski a făcut apel la aliații occidentali să își mărească producția de sisteme de apărare aeriană.
VOLODIMIR ZELENSKI: "Este necesar pentru Europa şi America să îşi dezvolte semnificativ producţia de sisteme de apărare aeriană şi rachete. Noi, în Ucraina, putem oferi o astfel de producţie şi avem nevoie de deciziile politice corespunzătoare. Localizarea producţiei, licenţele potrivite, acestea ne vor ajuta nu doar pe noi ci şi pe toţi partenerii care vor pace şi nu război."
La Washington, Donald Trump și-a exprimat luni „nemulțumirea” în fața bombardamentelor neîncetate ale Rusiei în Ucraina. Întrebat de ce nu a impus taxe vamale Rusiei, el a răspuns că aceasta se află în război.
DONALD TRUMP: "Motivul pentru care nu vorbim despre tarife vamale cu Rusia este că noi nu facem afaceri cu ei deoarece se află în război, iar eu nu sunt mulțumit de ceea ce se întâmplă cu bombardamentele, pentru că bombardează ca nebunii în acest moment."
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că Vladimir Puțin este de acord cu necesitatea unui armistițiu, însă cu anumite condiții. „Trebuie să ne asigurăm interesele noastre şi să clarificăm aceste aspecte pe care le-am menţionat”, a declarat presei ruse Dmitri Peskov, revenind la retorica Moscovei, care cere de demilitarizarea Ucrainei.