Rămân în arest preventiv
Cinci indivizi din cei 12, bănuiți că ar face parte dintr-o schemă de escrocherie în domeniul investițiilor pe diverse platforme online pentru persoanele din România, rămân în arest preventiv. Magistrații Curții de Apel Chișinău au respins recursul avocaților celor cinci suspecți. Aceștia obțineau, prin înșelăciune, datele bancare ale victimelor, după care sustrăgeau banii. Prejudiciul se ridică la peste un milion de euro.
CONSTANTIN POPESCU, procuror: "Astăzi, completul de judecată urma să examineze cererile de recurs în privința a 10 învinuiți însă, de fapt în ședință s-au prezentat doar cinci apărători și respectiv s-a examinat în privința a cinci persoane, ceilalți apărători au depus cerere de amânare. Cei examinați astăzi, sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Pentru ziua de miercuri sunt fixate ședințe și în cazul celorlalte peroane printre care sunt și cetățeni ai Ucrainei. În prezent, investigația este în desfășurare și urmează să fie desfășurat un volum foarte mare de lucru. Aici mă refer la examinarea dispozitivelor informatice din cadrul așa ziselor call-centre. Urmează a fi audiați și ceilalți angajați care se prezentau ca pseudo brocheri."
Unul dintre avocații celor bănuiți spune că acesta pledează nevinovat.
MIHAIL MIȘCOI, avocatul unuia dintre bănuiți: "Din aceste probe nu există o legătură cel puțin care să creeze o bănuială că acest ar fi implicat în asemenea acțiuni, de aceea noi am și optat pentru respingerea demersului ți admiterea recursului nostru. Este formată o învinuire generală efectuată de 2-3 persoane și prin urmare prin acțiunile lui sunt întrunite elementele infracțiunii prevăzute de articolul 190 și 243."
Schema de escrocherie a fost pusă pe roate de un grup format din cetățeni ai mai multor state. Operațiunea de reținere a fost desfășurată de comun cu procurorii DIICOT din România, cu sprijinul Direcției investigații strategice a Poliției din Ucraina și al Brigăzii „Fulger” de la Chișinău, dar și a ofițerilor din cadrul Inspectoratului Național de Investigații. Au fost efectuate 60 de percheziții domiciliare și în patru centre de apel. Au fost ridicate peste 100 de calculatoare, blocuri de sistem, zeci de telefoane, cartele bancare, arme de foc păstrate neconform, zece automobile folosite la comiterea escrocheriei, zeci de mii de lei și peste 35 de mii de dolari. Suspecții au vârste cuprinse între 20 și 45 de ani. În România, schema este investigată în cadrul a 120 de dosare penale, în baza a 150 de plângeri depuse de persoane înșelate, cu un prejudiciu de circa 15 milioane de lei românești.