Institutul Mamei și Copilului a primit echipament de ultimă generație pentru nou născuți și mamele acestora
Social 1 octombrie 2024, 15:53 | 66

Institutul Mamei și Copilului a primit echipament de ultimă generație pentru nou născuți și mamele acestora. Donația s-a făcut în cadrul unui proiect de parteneriat moldo-japonez, care are un buget de circa șase MILIOANE de euro. Aparate medicale moderne urmează să ajungă în cinci instituții medicale din Chișinău.

YOICHIRO YAMADA, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova: "Sper ca aparatele livrate astăzi vor ajuta în viitor, sferei medicale din Republica Moldova. Guvernul Japoniei consideră că reformele și acțiunile pe care autoritățile din Republica Moldova le-au început din anul 2020 au fost corecte și necesare."

Acord de grant între Ministerul Sănătății și Proiectul nipon JICA a fost semnat în noiembrie 2022. Acordul respectiv reprezintă o parte semnificativă a Programului de consolidare a sistemului de sănătate.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: "Este un proiect de aproape un miliard de yeni japonezi, circa 6 milioane de euro și după cum spuneam vine să capaciteze posibilitățile tehnice ale instituțiilor noastre medicale."

Și Institutul Mamei și Copilului a primit mai multe echipamente de ultimă generație pentru nou născuți și mamele acestora. Este vorba despre ultrasonografe generale care pot depista precoce problemele cardiace ale nou născuților, un ultrasonograf care are capacitatea de a diagnostica patologii cerebrale transcraniane ale micuților, un echipament pentru investigații mamografice și două gastroscoape.

Proiectul de partenerial moldo-japonez vizează dotarea a cinci instituții medicale publice din Republica Moldova cu tehnologie medicală esențială.

Opinia ta contează. Comentează!