Moscova își face mendrele
Politic 29 ianuarie 2024, 20:08 | 751

Kremlinul se pregătește să destabilizeze Republica Moldova, cel mai probabil ca parte a eforturilor de a împiedica integrarea acesteia în Uniunea Europeană, printre alte obiective, a scris Institutul pentru Studiul Războiului în evaluarea sa din 28 ianuarie. Tensiunile dintre Republica Moldova și Rusia au escaladat după invazia Moscovei în Ucraina, guvernul prooccidental de la Chișinău acuzând în mod repetat Moscova de încercări de destabilizare.

Directorul Departamentului Comunitatea Statelor Independente din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Alexei Polișciuc, a declarat într-un interviu pentru agenția de presă rusă TASS că Republica Moldova a început să „distrugă relațiile” cu statele membre ale CSI și chiar intenționează să părăsească organizația până la sfârșitul anului 2024. Anterior, chiar autoritățile de la Chișinău au anunțat că Republica Moldova se va retrage treptat din CSI, iar până acum zeci de acorduri semnate în cadrul acestei structuri au fost denunțate.

CSI a fost înființată în urma destrămării Uniunii Sovietice, în 1991, iar în prezent grupează nouă foste republici sovietice. Republica Moldova nu a părăsit oficial CSI, dar și-a suspendat efectiv participarea la organizație în 2022.

Potrivit lui Alexei Polișciuc, decizia autorităților de la Chișinău de a părăsi CSI nu ar aduce beneficii cetățenilor moldoveni și ar fi neprofitabilă pentru economia Republicii Moldova.

În alt context, oficialul de la Moscova a declarat că soluționarea chestiunii transnistrene se află într-o „criză profundă” și că presiunea economică a Republicii Moldova asupra Transnistriei de la începutul anului curent a „întârziat și mai mult” soluționarea problemei. Totodată, Polișciuc spune că Rusia ar putea remedia relațiile Chișinău-Tiraspol ca „mediator și garant” în această problemă.

Într-o evaluare anterioară, Institutul pentru Studiul Războiului a menționat că Rusia modelează spațiul informațional și vizează destabilizarea Republicii Moldova și justificarea oricăror campanii viitoare prin încadrarea Rusiei drept protector al vorbitorilor de limbă rusă. Această abordare este aproape identică cu narațiunile construite de Rusia pentru a justifica invazia pe scară largă a Ucrainei.

În ianuarie, mass-media de stat rusească a continuat să-i încurajeze pe separatiștii pro-ruși din Republica Moldova, probabil în încercarea de a semăna instabilitate politică și divizare, a raportat Institutul pentru Studiul Războiului, potrivit portalului The Kyiv Independent.

Opinia ta contează. Comentează!