Cer începerea negocierilor de aderare
12 state ale Uniunii Europene au expediat Belgiei, care deține președinția rotativă a blocului comunitar, o scrisoare în care cer începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina până la finele lunii curente. Inițiatorul demersului este guvernul de la Praga, care a obținut semnăturile șefilor diplomațiilor unor state europene precum Germania, Suedia, Polonia, Estonia, România, Slovenia, Slovacia și Portugalia, notează presa cehă.
Solicitarea celor 12 țări vine după ce săptămâna trecută ambasadorii statelor Uniunii Europene și-au exprimat optimismul privind ajungerea la un acord asupra lansării negocierilor cu Republica Moldova și Ucraina în prima săptămână din iunie, în ciuda unor rezerve exprimate de Ungaria. În timp ce prezenta scrisoarea la o conferință de presă susținută la Praga, ministrul ceh al Afacerilor Europene, Martin Dvorak, a spus că țările semnatare își exprimă sprijinul pentru efortul președinției belgiene ca începerea negocierilor cu Moldova și Ucraina să fie anunțată oficial luna aceasta. MARTIN DVORAK, ministrul ceh al afacerilor europene: "Având în vedere eforturile făcute de ambele țări candidate, sunt convins că aprobarea cadrelor de negociere pentru Moldova și Ucraina va fi o decizie justă. Considerăm că o schimbare în cadrul negocierilor ar putea aduce o nouă energie în eforturile lor de reformă. Ucraina și Moldova se confruntă cu multe provocări. Cu atât mai mult merită sprijinul și solidaritatea noastră în eforturile lor de a deveni parte a Uniunii Europene."
Cele 12 țări semnatare solicită „adoptarea cadrelor de negociere pentru Ucraina și Republica Moldova de către Consiliul Afaceri Generale nu mai târziu de luna iunie, în vederea convocării conferințelor interguvernamentale cu ambele țări până la sfârșitul acestei luni”. Prin convocarea conferinţelor interguvernamentale, Uniunea Europeană ar deschide de facto negocierile de aderare cu cele două țări, au concluzionat semnatarii scrisorii. Solicitarea vine în contextul în care Belgia va preda pe 1 iulie președinția Uniunii Europene Ungariei, care se opune primirii Ucrainei în blocul comunitar, afirmând că este o țară nesigură și care nu respectă drepturile minorităților etnice, inclusiv a celei maghiară. Pe de altă parte, Republica Moldova are toată susținerea din partea Ungariei, a declarat viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, în cadrul unei emisiuni TV.
CRISTINA GHERASIMOV, viceprim-ministru pentru Integrare Europeană: "Chiar acum recent am fost la Bruxelles și am discutat cu reprezentantul permanent al Ungariei pe lângă UE și avem toată deschiderea ca să avansăm pe cât posibil în lunile acoperite de președinția maghiară. La modul practic vorbim despre un proces tehnic, iar Comisia trebuie să ne deschidă acest calendar pentru sesiunile de screening bilateral, iar acest lucru, din discuțiile pe care le-am avut eu, ne va fi oferit."
Potrivit unor oficiali de la Bruxelles, vineri, 7 iunie, Comisia Europeană ar urma să dea o evaluare pozitivă eforturilor Ucrainei și Republicii Moldova de a îndeplini ultimele condiții pentru începerea negocierilor de aderare. Uniunea Europeană a acordat, pe 23 iunie 2022, statutul de țară-candidat pentru Republica Moldova, iar pe 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare cu țara noastră.