Bugetul autonomiei găgăuze pentru 2025, aprobat de aleșii de la Comrat, ridică mai multe semne de întrebare
Bugetul autonomiei găgăuze pentru 2025, aprobat de aleșii de la Comrat, trezește mai multe semne de întrebare. În detrimentul instituțiilor de învățământ, banii au fost alocați cu prioritate pentru cheltuieli administrative, iar programele de dezvoltare au fost reduse cu aproape o treime. Problema a fost sesizată de fostul vicepreședinte al Adunării Populare, Alexandru Tarnavschi, care a fost demis din funcție pentru că l-a criticat pe Ilan Șor. Mai mult, Comitetului executiv al autonomiei a propus încetarea achitării compensațiilor persoanelor vulnerabile pentru lunile noiembrie şi decembrie.
Alexandru Tarnavschi a scris pe pagina sa de internet că în loc să aloce investiții pentru viitorul regiunii, Adunarea Populară a acordat prioritate cheltuielilor administrative. Asta în timp ce starea de lucruri în autonomie nu ajunge la nivelul promisiunilor făcute de echipa Evgheniei Guțul și a fugarului Ilan Șor.
ALEXANDRU TARNAVSCHI, fost vicepreședinte al Adunării Populare: "Adunarea Populară a aprobat anterior un program de activitate al comitetului executiv numit „Ţara de vis”, conceput pentru 2023-2027. Acesta prevedea creșterea investițiilor, creșterea locurilor de muncă, implementarea unor proiecte mari de infrastructură. Dar realitatea este departe de aceste promisiuni şi ambiţii. Proiectul de buget al autonomiei pentru 2025, prezentat de comitetul executiv, arată că, în loc de dezvoltare, ne așteptăm chiar la o reducere a programelor de investiții, care sunt modeste în raport cu 2024."
Pe lângă reducerile deja aprobate la Fondul de reparare a contribuțiilor și Fondul de sprijinire a antreprenoriatului, Comitetul executiv propune ca în 2025 finanțarea instituțiilor de învățământ din bugetul central al autonomiei să fie complet eliminată. Asta înseamnă o reducere a bugetului cu 16,4 milioane de lei. În același timp, potrivit lui Tarnavschi, cheltuielile pentru întreținerea funcționarilor au fost majorate cu 3,6 milioane de lei, sau cu 7,4%.
ALEXANDRU TARNAVSCHI, fost vicepreședinte al Adunării Populare: "Se propune majorarea finanțării aparatului Comitetului Executiv cu 3,6 milioane de lei. În același timp, 10% din locurile din departament sunt vacante de ani de zile, dar sunt transferați bani de la buget pentru salariile personalului. Pentru al doilea an, Guțul refuză să optimizeze structura Comitetului și să reducă numărul de locuri vacante, și, dimpotrivă, crește finanțarea. Toate apelurile deputaților de a economisi bani la buget rămân fără răspuns."
Înainte ca bugetul autonomiei să fi aprobat în a doua lectură, fostul vicepreședinte al Adunării Populare a propus mai multe amendamente. Acesta a solicitat ca finanțarea programelor social-economice să revină la nivelul anului 2024 sau chiar să fie majorată, în loc să fie redusă; majorarea fondului pentru contribuții compensatorii cu 5 milioane lei; majorarea cheltuielilor pentru investiții capitale cu 4,8 milioane de lei și reducerea finanțării cu două milioane a televiziunii din regiune. Toate amendamentele au fost respinse.