Mai mulți studenți și elevi au transformat deșeurile în lucrări deosebite sau bunuri care își vor bucura posesorii
Social 11 decembrie 2024, 17:01 | 836

Mai mulți studenți și elevi au transformat deșeurile în lucrări deosebite sau bunuri care își vor bucura posesorii. Acțiunea a avut loc în cadrul Festivalului Reciclării Creative, desfășurat la Academia de Studii Economice din Moldova. Organizatorii își propun ca prin acest eveniment să sensibilizeze cetățenii asupra problemelor de mediu. Participanții au confecționat haine, accesorii, bijuterii și jucării.

SILVIA COCIERU, elevă, Centrul de excelență în Industria Ușoară: "Ne-a venit ideea să facem produse din cravate. De exemplu - genți, accesorii, fuste.Le-am cusut în grup de cinci persoane, împreună cu coordonatorul. În confecționare nu este foarte complicat pentru că este unirea propriu-zisă a cravatelor."

OLIVIA SPÂNU, elevă, Centrul de excelență în Industria Ușoară: "Ideea acestui proiect este de a învăța oamenii cum să folosească materialele care le-au rămas, îmbrăcămintea care nu o mai folosesc. Deoarece tot globul pământesc se confruntă cu problema deșeurilor în exces. Prin această modalitate, noi putem să le dăm o viață nouă și să învățăm lumea cum să fie mai buni."

MARIA-ELIZA PȘENEAC, elevă, Centrul de excelență în Industria Ușoară: "Noi din piele am făcut portobiect, portchei, accesorii. Am făcut și portmonee. Sunt lucruri mărunte, dar necesită un timp foarte îndelungat și multă răbdare pentru a confecționa ceva frumos și util pentru consumatori."

Evenimentul ar urma să contribuie la conștientizarea și asumarea responsabilității ecologice în rândul tinerilor.

TATIANA BUCOS, doctor conferențiar Teoria Economică, ASEM: "Necesitatea reciclării este un subiect foarte important. De aceea, noi cumva am unit două în unu. Pe de o parte, învățăm instrumentele digitale și în același timp ne-am gândit să organizăm acest eveniment care să sensibilizeze și publicul larg, dar în special tinerii asupra problemelor de mediu și necesității unui consum responsabil... și în sensul ce facem cu deșeurile pe care le generăm prin acest consum."

ALEXANDRU STRATAN, rector ASEM: "Prin astfel de evenimente ne propunem să cultivăm o dimensiune absolut necesară din punctul nostru de vedere - cea de a fi pregătiți pentru o economie sustenabilă, pentru o economie prietenoasă cu mediul, pentru o economie circulară."

La Festivalul Reciclării Creative au participat 19 echipe. Participanții au asistat la masterclass-uri, concursuri, discuții pe subiecte de ecologie și chiar la o defilare de modă.

Opinia ta contează. Comentează!