ARMAȘU: Republica Moldova a trecut de vârful inflației și intră într-o perioadă de descreștere a acesteea
Economic 15 noiembrie 2022, 19:43 | 733

Republica Moldova a depășit, probabil, nivelul maxim al inflației care golește buzunarele cetățenilor. Estimarea a fost făcută de guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, care a prezentat astăzi noul raport asupra inflației. Potrivit lui Armașu, acest lucru nu înseamnă că prețurile vor scădea, ci că ele nu vor mai crește în ritmul accelerat, care s-a atestat până acum. Abia către mijlocul anului 2024, inflația va reveni la nivelul țintă stabilit de BNM, a prognozat Armașu.

În debutul prezentării cifrelor curente privind inflația, dar și a prognozelor pentru perioada următoare, guvernatorul BNM a spus că e vorba de un „raport marcant”, iar instituția pe care o reprezintă a făcut eforturi considerabile în anul curent.

OCTAVIAN ARMAȘU, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei: "Se văd rezultatele muncii noastre pe parcursul anului curent, când noi prin politica monetară am trebuit să răspundem unor provocări fără precedent, unor șocuri externe foarte puternice. Noi am trecut de peak-ul inflației și intrăm într-o perioadă de scădere a acesteia. Evoluția inflației creează condiții pentru a trece la o politică monetară stimulativă, ceea ce înseamnă o posibilă reducere a ratei de bază și normelor rezervelor obligatorii."

Octavian Armașu a explicat că inflația se stabilizează și va începe să scadă în primul rând datorită reducerii cheltuielilor. Respectiv, populația și agenții economici și-au scăzut consumul și creditarea, iar asta temperează inflația. Totuși, sunt anumite incertitudini care pot să contribuie la creșterea prețurilor. Printre acestea: resursele energetice scumpe și posibile noi majorări de tarife, războiul din Ucraina, fluxul refugiaților, precum și condițiile meteorologice. Vestea bună este că principalul factor al creșterii tarifelor - gazele naturale - urmează acum o tendință de ieftinire pe piața europeană.

OCTAVIAN ARMAȘU, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei: "Lucrul acesta se explică prin faptul că în Europa toate rezervele de gaz sunt suplinite. Respectiv, odată ce cererea din partea rezervelor de gaz s-a consumat, acum cererea reiese doar din consumul curent și asta a dus la o scădere de preț. Să vedem cum va evolua piața mai departe, pe parcursul iernii. Incertitudinile oricum sunt mari, dar e bine că toată Europa și-a acumulat rezerve, cele care erau posibil de acumulat."

Potrivit prognozelor BNM, pe parcursul anului viitor rata inflației va scădea treptat de la 26% la 9%, iar către mijlocul anului 2024 va reveni la nivelul țintă stabilit de BNM, de 5%.

Opinia ta contează. Comentează!