Balticii ne susțin în calea spre Europa
Politic 27 august 2024, 20:33 | 489

Liderii Estoniei, Letoniei și Lituaniei au semnat o declarație de sprijin a aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. S-a întâmplat în cadrul vizitei președinților celor trei țări baltice la Chișinău, cu prilejul Zilei Independenței Republici Moldova. Cei trei șefi de stat au declarat că locul Republicii Moldova este în marea familie europeană.

Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, a data asigurări că țara va sprijini pe deplin aderarea Republicii Moldova la blocul comunitar.

GITANAS NAUSEDA, președintele Lituaniei: "În pofida tuturor greutăților, angajamentul Republicii Moldova față de valorile europene rămâne neclintit. Efortul de a implementa reforme, de a consolida instituțiile democratice, de a susține creșterea economică, de a asigura securitatea energetică a țării, de a scădea dependența, de a promova respectarea drepturilor și libertăților omului sunt toate dovezi ale angajamentelor voastre."

Președintele Estoniei, Alar Karis, a declarat că a discutat cu premierul Dorin Recean despre provocările actuale și perspectivele de viitor.

ALAR KARIS, președintele Estoniei: "Noi vrem să vă spunem că votul dumneavoastră contează, vrem să vă vedem în domeniul de libertate și stabilitate. Doar cu UE veți asigura viitorul în cea mai prosperă și democratică uniune din lume. Estonia vă stă ferm alături în această călătorie. Salutăm progresele pe care le-ați realizat până acum."

Și-a exprimat sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova și președintele Letoniei.

EDGARS RINAKEVICS, președintele Letoniei: "Ați realizat foarte multe, în special în ceea ce ține de promovarea supremației legii, implementarea măsurilor anticorupție, consolidarea instituțiilor publice și dezvoltarea sectorului energetic. Cunoaștem că durează și e nevoie de decizii dure politice, curaj și determinare pentru a avansa către UE. Anul acesta toate cele trei țări baltice sărbătoresc cea de-a 20 aniversare de la aderarea la UE."

După conferința de presă de la Guvern, președinții Lituaniei, Estoniei și Letoniei au depus flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. Seara, cei trei lideri baltici urmează să urce în scena din Piața Marii Adunări Naționale pentru a transmite mesajele de felicitare pentru cetățenii Republicii Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!