Blinken, în turneu în Orientul Mijlociu
Externe 22 octombrie 2024, 20:19 | 80

Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns marţi în Israel, în prima escală a turneului său în mai multe ţări din Orientul Mijlociu în efortul de a obţine o încetare a focului, relatează Reuters şi AFP. Vizita lui Blinken este cea de-a 11-a în regiune de la atacul mişcării palestiniene islamiste Hamas, pe 7 octombrie trecut, care a declanşat războiul din Gaza.

Vizita înaltului diplomat american are loc în condiţiile în care armata israeliană şi-a intensificat campania în enclava palestiniană, precum şi în Liban, unde luptă împotriva miliţiei Hezbollah, susţinută de Iran.

Blinken se va întâlni cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, cu ministrul Apărării, Yoav Gallant, și alți oficiali, în cadrul unei vizite de o săptămână în Orientul Mijlociu, care include și Iordania și Qatar.

Blinken va discuta despre represaliile anticipate ale Israelului pentru un atac cu rachete balistice lansat de Iran la 1 octombrie, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat, vorbind sub rezerva anonimatului. Aliații sunt îngrijorați de faptul că represaliile Israelului ar putea perturba piețele petroliere și riscă să declanșeze un război deplin între arhi-inamici.

Conflictul s-a extins în Liban în ultima lună, Israelul lansând o campanie terestră și intensificând atacul aerian împotriva Hezbollah, care trăgea peste graniță în paralel cu războiul din Gaza, în solidaritate cu palestinienii. Israelul spune că trebuie să distrugă infrastructura Hezbollah pentru a permite zecilor de mii de israelieni să se întoarcă la casele în care au fugit sub focul Hezbollah. Atacul său a alungat 1,2 milioane de libanezi din casele lor, scrie Reuters.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie