Câștig de cauză pentru Valeriu Pasat
Justiţie 8 decembrie 2023, 20:01 | 1621

Curtea de Apel Chișinău a obligat Ministerul Afacerilor Externe să dezmintă informațiile expuse într-o scrisoare secretă, din 2006, prin care ministrul Andrei Stratan le cerea șefilor misiunilor diplomatice să comunice autorităților străine că Valeriu Pasat, fost ministru al Apărării, s-ar face vinovat de comercializarea tehnicii din dotarea Armatei Naționale. Ministerul de Externe afirmă că va ataca decizia instanței.

Fostul ministru al Apărării și director al SIS, Valeriu Pasat, a atacat la Apel decizia primei instanțe, care a respins cererea de chemare în judecată depusă de Pasat împotriva fostului ministru de Externe, Andrei Stratan, și Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene cu privire la obligarea dezmințirii informației expuse în 2006, într-o scrisoare secretizată și expediată misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova.

VALERIU PASAT, fost ministru al Apărării: "Să vă spun sincer nici nu bănuiam că va fi luată o astfel de decizie, pentru că, de regulă, se menține decizia primei instanțe. Un respect deosebit față de completul de judecată de la Curtea de Apel, care a analizat foarte minuțios demersul meu, argumentele respective și mi-a dat câștig de cauză. Așa trebuie să fie într-un stat cu o democrația avansată, când instanța de judecată nu trebuie să țină cont de poziția instituțiilor statului, dar trebuia să ia o decizie corect în favoarea celui care a suferit."

În opinia fostului ministru al Apărării, prin scrisoarea secretă a lui Andrei Stratan, guvernarea comunistă a încercat să-i denigreze imaginea în fața partenerilor externi, după ce Departamentul de Stat al Statelor Unite, Consiliul Europei și Parlamentul European l-au declarat pe Valeriu Pasat drept deținut politic.

VALERIU PASAT, ex-ministru al Apărării: "Ceea ce l-a scos din sărite pe Voronin a fost sfârșitul unei ședințe din Strasbourg, la care a fost invitat și el. După discursul președintelui Consiliului Europei, Voronin a fost întrebat cum explică faptul că în Republica Moldova este un deținut politic. La care el e răspuns că Pasat nu este deținut politic și va face mulți ani de pușcărie. La care lui i sa reproșat: de unde știe că este vorba despre Valeriu Pasat, pentru că nimeni nu a pomenit numele meu și de unde știe că voi fi condamnat dacă nu a avut loc niciun proces de judecată. După, a fost o consfătuire la Ministerul de Externe. Atunci, a fost luată decizia ca să fie o directivă strict secretă pentru ambasadele noastre."

Contactat pentru o reacție, ofițerul de presă al Ministerului de Externe, Filip Cojocaru, ne-a spus că decizia Curții de Apel va fi atacată într-o instanță superioară. Amintim că în 2006, Valeriu Pasat a fost condamnat de Tribunalul Sectorului Centru din Chișinău la zece ani de închisoare, fiind acuzat de vânzarea frauduloasă a avioanelor din dotarea Armatei Naționale. El a fost cercetat penal pentru trădare de patrie și depășirea atribuțiilor de serviciu. Valeriu Pasat a fost acuzat că a autorizat vânzarea avioanelor pentru Statele Unite ale Americii la un preț mai mic decât cel oferit de alți potențiali cumpărători, din Iran și Republica Yemen. Reprezentanții guvernării PCRM au estimat că pentru 21 de avioane, Republica Moldova ar fi trebuit să primească cel puțin 95 de milioane de dolari. În 2009, Pasat a fost achitat.

Opinia ta contează. Comentează!