Amalgamarea voluntară a localităților are drept scop consolidarea capacităților administrative ale autorităților locale
Social 23 decembrie 2024, 20:29 | 78

Amalgamarea voluntară a localităților are drept scop consolidarea capacităților administrative ale autorităților locale și îmbunătățirea serviciilor publice acordate cetățenilor. Asta spune secretarul general adjunct al Cancelariei de Stat, Andrei Strah. Oficialul menționează că statul oferă stimulente financiare primăriilor care decid să se unească. Andrei Strah ne-a explicat criteriile principale în ceea ce privește procesul de amalgamare voluntară.

ANDREI STRAH, secretar general adjunct al Cancelariei de Stat: "Ca această amalgamare voluntară să aibă loc, este necesar ca să existe cel puțin un vecin care își dorește același lucru. Respectiv, dacă mă întrebați despre grupuri de unități administrativ teritoriale, care au adoptat decizii de inițiere, în prezent sun trei care sunt complete."

Procesul de amalgamare este diferit în fiecare caz, ne-a spus oficialul de la Cancelaria de Stat. Informarea locuitorilor este responsabilitatea autorităților locale, dar pe lângă aceasta este nevoie de acțiune concrete pentru ca oamenii să depășească anumite frici sau îngrijorări, afirmă Andrei Strah.

ANDREI STRAH, secretar general adjunct al Cancelariei de Stat: "Într-adevăr, unul dintre cele mai mari riscuri pe care le văd oamenii este legat de distanță, că o sa parcurgă kilometri pentru ca să stea în rând pentru a obține certificate. Noi, dimpotrivă, considerăm că trebuie să existe ghișee unice și serviciile să fie încă și mai aproape de oameni decât până acum. Respectiv, o să lucrăm cu Primăriile și cu Consiliile pentru a crea aceste condiții chiar și până la amalgamare, pentru ca oamenii să vadă că nu este vorba despre o înrăutățire, dar dimpotrivă este vorba despre o apropiere a serviciilor față de oameni."

Amalgamarea voluntară aduce și beneficii financiare. Este vorba despre bani care urmează a fi investiți de autoritățile locale în proiecte de infrastructură și nu doar.

ANDREI STRAH, secretar general adjunct al Cancelariei de Stat: "Sunt trei tipuri de stimulente, cel mai mic se acordă în perioada dintre deciziile de inițiere și deciziile de amalgamare voluntară pentru pregătire a procesului, suma minimă este 400 de mii de lei, suma maximă este de un milion, mai departe, stimulentul numărul doi se referă la dezvoltarea infrastructurii și stimulentul numărul trei este o plată anuală, un transfer cu destinație generală pentru susținerea Primăriilor amalgamate."

Proiectul de lege privind amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale a fost elaborat de Cancelaria de Stat, în cooperare cu partenerii de dezvoltare, fiind parte a Strategiei de Reformă a Administrației Publice pentru anii 2023 – 2030.

Opinia ta contează. Comentează!