Trei sate din raionul Leova se vor uni administrativ cu orașul Leova și va fi constituită o singură primărie
Trei sate din raionul Leova se vor uni administrativ cu orașul Leova și va fi constituită o singură primărie. Se întâmplă grație mecanismului de amalgamare voluntară care a demarat în acest an. Astfel, autoritățile locale din Leova, Sârma, Tochile-Răducani și Sărata-Răzeși au creat primul cluster pentru edificarea unei primării mai eficiente și mai puternice. Echipa Jurnal TV a mers în toate cele patru localități, a discutat cu primarii, dar și cu locuitorii de acolo. Ce spun aceștia și ce i-a determinat să se folosească de procedura de amalgamare voluntară, vedeți în continuare.
Numărul mic de locuitori rămași în sate este principalul impediment atunci când primăriile depun dosare pentru a participa la diferite proiecte de atragere a investițiilor. În satul Sărata-Răzeși sunt aproximativ 670 de locuitori. Serghei Bostan este la primul său mandat de primar și este gata să renunțe la funcția deținută pentru ca satul să beneficieze de mai multe fonduri și proiecte de dezvoltare. Alesul local nu a decis deocamdată ce va face după încheierea procesului de amalgamare.
SERGHEI BOSTAN, primarul localității Sărata-Răzeși: "Sincer, nu știu. Dacă va fi nevoie, voi mai activa. Se presupune că va fi viceprimar, că nu va fi viceprimar. Nu este totul bătut în cuie. Am avut o ședință la Leova, toate primăriile împreună cu grupurile de lucru. Și acolo se presupunea că va fi și un viceprimar. Nu îmi fac griji că o să rămân fără funcție."
Săptămâna viitoare, pe 3 ianuarie, primarii vor porni o campanie de informare a locuitorilor din satele vizate. Campania se va desfășura și în satul Tochile-Răducani, unde sunt puțin peste 1000 de locuitori.
SERGIU DVORNICIUC, primarul localității Tochile-Răducani: "Nu o să fie nevoie ca cetățenii să plece 15 kilometri până în oraș, până la primăria nou-formată la Leova. O să fie aici, în primăria din localitate, ghișeele unice. Sperăm să avem succes în instalarea ghișeelor unice pentru ca cetățenii să nu fie nevoiți să parcurgă așa o distanță până în raion sau până la Primăria nou-formată."
După amalgamare, primarul satului spune că și-ar dori să fie manager al localității.
SERGIU DVORNICIUC, primarul localității Tochile-Răducani: "În calitate de manager rămân aceleași responsabilități - lucru cu cetățenii în primul rând. Și vreau să vă mai spun că funcțiile din primărie nu vor dispărea, nici de contabil, nici de specialist principal, nici secretarul. Va dispărea doar consiliul local."
Primăria satului Sârma are patru angajați, cu tot cu primar. Lipsesc specialiști în mai multe domenii, inclusiv al achizițiilor publice.
LIDIA CAZACU, primarul localității Sârma: "- Personal ne ocupăm și întâmpinăm greutăți.
- Cum ar fi?
- Cum ar fi în planul de achiziții, cum să procesăm, cum să înregistrăm contracte, cum să evaluăm ofertele și toată procedura de achiziții. Pentru mine, de exemplu, este cam complicată."
În satul Sârma sunt puțin peste 700 de locuitori. Primarul Lidia Cazacu spune că atragerea investițiilor va deveni mai ușoară, dacă cele patru localități vor deveni una.
LIDIA CAZACU, primarul localității Sârma: "- În primul rând ne dorim infrastructura drumurilor, care lasă mult de dorit în localități. Asta este o problemă primordială pentru toate localitățile, plus deja altele: canalizare, amenajare.
- Satul nu are canalizare?
- Satul nu are canalizare, dar iată acum inițiem un proces de implementare a proiectului pentru 500 de metri de canalizare, din cadrul Agenției de Dezvoltare Austriacă."
Primarul orașului Leova, Alexandru Bujorean, spune că termenul pe care și-l propune pentru ca să fie încheiat procesul de amalgamare este luna mai 2025.
ALEXANDRU BUJOREAN, primarul orașului Leova: "Cel mai probabil în luna februarie, consiliile celor patru localități și a altor localități care vor decide să se alăture vor examina decizia de amalgamare propriu-zisă. Cea de inițiere a fost adoptată. Urmează și cea de amalgamare. După, aceste acte sunt transmise Parlamentului. Parlamentul urmează să modifice legea cu privire la hotarele teritorial-administrative, astfel încât să devenim o primărie nouă. Apoi cu acest set de acte se merge la Comisia Electorală Centrală și sunt declarate alegeri noi."
Am discutat cu localnicii din satele vizate. Aceștia recunosc - nu știu prea multe despre acest proces de amalgamare, așa că opiniile sunt împărțite. Unii sunt de acord, iar alții se tem că vor fi nevoiți să meargă kilometri buni până la primăria din orașul Leova.
Toți locuitorii spun însă că vor schimbări pozitive. Acest bărbat din satul Sârma spune că își dorește să fie lansat un proiect privind colectarea deșeurilor.
Proiectul de lege privind amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale a fost adoptat de Parlament în lectură finală în iulie 2023.