Șoferii vor plăti pentru un litru de benzină cu 28 de bani mai mult, iar prețul motorinei va crește cu 20 de bani
Economic 15 octombrie 2024, 18:22 | 177

Carburanții se scumpesc brusc după miezul nopții. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit prețurile plafon valabile pentru ziua de miercuri. Astfel, șoferii vor plăti pentru un litru de benzină cu aproape 30 de bani mai mult, iar prețul motorinei va crește cu 20 de bani. ANRE spune că una dintre cauzele acestor majorări ține de zilele libere prilejuite de Hramul Orașului.

ANRE transmite într-un comunicat că scumpirea benzinei cu 28 de bani și al motorinei cu 20 de bani comportă un caracter unic și este legată de pauza extinsă în programul de activitate al agenției în contextul Hramului Chișinăului.

COMUNICATUL ANRE: "Astfel, dacă de obicei, cotațiile Platts la produsele petroliere influențează nesemnificativ la nivel de o zi prețurile stabilite de către ANRE, atunci ziua liberă din data de 14 octombrie a făcut ca diferența dintre prețul stabilit pentru miercuri ,16 octombrie, comparativ cu prețul stabilit începând cu sâmbătă, 12 octombrie, să devină una mai pronunțată."

ANRE afirmă că anume din acest motiv, în anul 2021 a fost pus în aplicare mecanismul de aprobare zilnică a prețurilor la carburanți, astfel încât consumatorii finali să nu fie influențați de nivelul fluctuațiilor pentru perioade mai mari.

În pofida creșterii anunțată pentru ziua de miercuri, prețurile actuale rămân încă mult sub nivelul mediu pentru anul curent, mai notează ANRE. Astfel, după miezul nopții, un litru de benzină A95 va putea fi vândut cu 23 de lei și 32 de bani, iar motorina standard va costa cel mult 19 lei și 84 de bani.

Opinia ta contează. Comentează!