Israelul a declanșat o operațiune terestră limitată împotriva organizației Hezbollah
Externe 1 octombrie 2024, 15:52 | 141

Armata israeliană a anunţat marţi că trupele sale terestre au trecut graniţa pentru a lupta împotriva Hezbollah în satele din sudul Libanului, relatează AFP. Armata nu a specificat numărul soldaţilor implicaţi în incursiune. Iranul a declarat că „nu va desfăşura” luptători în Liban şi Gaza pentru a înfrunta Israelul, considerând că guvernele Libanului şi Palestinei au puterea de a face faţă agresiunii. Un responsabil al unei tabere palestiniene din Sidon, în sudul Libanului, a afirmat că o lovitură israeliană a vizat un şef al unui grup armat palestinian, scrie AFP.

Armata israeliană a ordonat luni seară locuitorilor din trei cartiere din suburbiile sudice ale Beirutului, bastion al mişcării islamiste Hezbollah, să evacueze clădirile pentru siguranţa lor.

AVICHAY ADRAEE, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: "Vă aflaţi în imediata vecinătate a unor interese şi instalaţii aparţinând grupării teroriste Hezbollah şi, prin urmare, armata va acţiona cu forţă împotriva lor. Pentru siguranţa voastră şi a membrilor familiei voastre, trebuie să evacuaţi imediat clădirile şi să vă îndepărtaţi de ele pe o distanţă de cel puţin 500 de metri."

Potrivit armatei israeliene, „operaţiunile terestre sunt limitate, localizate şi ţintite împotriva infrastructurii teroriste Hezbollah”. „Aceste ţinte sunt situate în satele din apropierea graniţei şi reprezintă o ameninţare imediată pentru comunităţile israeliene din nordul Israelului”, a specificat armata.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit luni cu omologul său israelian, Yoav Gallant, „pentru a revizui evoluțiile de securitate și operațiunile israeliene”, potrivit unui comunicat al Pentagonului. „Austin și Gallant au convenit asupra necesității de a demonta infrastructura de atac de-a lungul graniței pentru a se asigura că Hezbollah libanez nu poate efectua atacuri în stilul 7 octombrie asupra comunităților din nordul Israelului”, se arată într-un comunicat al Pentagonului. Cei doi miniştri au subliniat de asemenea importanţa trecerii de la operaţiunile militare la cele diplomatice pentru a asigura securitatea şi stabilitatea „cât mai curând posibil”.

Potrivit unui oficial de securitate libanez, care a vorbit sub condiţia anonimatului, Israelul a lansat cel puţin şase noi lovituri în sudul Beirutului în timpul nopţii, după ce armata israeliană le-a ordonat locuitorilor să evacueze zona.

După lovitura devastatoare aplicată grupării armate şiite prin asasinarea liderului său Hassan Nasrallah vineri, într-un atac israelian lângă Beirut, Israelul a avertizat că războiul împotriva mişcării pro-iraniene nu s-a încheiat. „Luptătorii Hezbollah sunt pregătiţi, dacă Israelul decide să intre pe cale terestră”, a declarat luni liderul adjunct al grupării, Naim Qassem, în primul său discurs televizat de la moartea lui Hassan Nasrallah.

Iranul a declarat că "nu va desfăşura" luptători în Liban şi Gaza pentru a înfrunta Israelul, considerând că "guvernele Libanului şi Palestinei au capacitatea şi puterea de a face faţă agresiunii regimului sionist", scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!