Fermierii din localitățile grav afectate de secetă au început să primească gratuit semințe de grâu de toamnă
Social 25 octombrie 2024, 16:24 | 103

Fermierii din localitățile grav afectate de secetă au început să primească gratuit semințe de grâu de toamnă. Peste 400 de tone vor ajunge până la finalul săptămânii curente, la 175 de de producători agricoli din raioanele Ștefan Vodă, Comrat, Ceadâr-Lunga, Vulcănești, Cantemir, Cahul, Taraclia, Florești, Nisporeni și Telenești. Sprijinul a fost oferit de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, la solicitarea ministerului de resort de la Chișinău.

Cele peste 400 de tone de semințe de grâu de toamnă sunt oferite prin intermediu proiectului „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice și energetice”. Potrivit Ministerului Agriculturii, semințele sunt de o calitate superioară, rezistente la secetă, boli și temperaturi extreme.

COMUNICATUL MINISTERULUI AGRICULTURII: "Cantitățile distribuite variază între 30 și 90 de kilograme per hectar, în funcție de gravitatea pierderilor suferite, iar fiecare fermier poate primi până la opt tone de semințe."

Din anul 2022, fermierilor din toate regiunile le-au fost distribuite semințe de porumb, fertilizanți, semințe de lucernă, semințe de legume, tuberculi de cartofi și furaje pentru animale. De programul de sprijin de urgență, care va continua până în decembrie 2024, beneficiază circa 17 mii de agricultori și gospodării casnice. La începutul lunii octombrie, fermierii au ieșit la proteste, nemulțumiți de faptul că autoritățile ar fi ignorat cerințele lor. Aceștia spuneau că reprezentanții guvernării evită dialogul, iar soluțiile elaborate de Ministerul Agriculturii sunt ineficiente. De partea cealaltă, instituția vizată a transmis că depune eforturi constante pentru sprijinirea fermierilor, iar agricultorii afectați de secetă în proporție de 70-80 la sută vor primi material semincer de grâu.

Opinia ta contează. Comentează!