Filmul „Carbon” a fost vizionat online de aproximativ o sută de mii de oameni din peste 80 de țări ale lumii
Cultură 3 ianuarie 2025, 19:55 | 249

Cultura și creatorii de valori și-au lăsat amprenta și în anul 2024. Cei mai buni actori și muzicieni au fost apreciați la justa valoare, iar unele lucrări au bătut recorduri. Filmul „Carbon” a făcut istorie la mijlocul lunii noiembrie. În cadrul unei premiere online fără precedent, pelicula a fost vizionată de aproximativ o sută de mii de oameni din peste 80 de țări ale lumii.

„Carbon” a stabilit două recorduri mondiale pentru „Cele mai multe nume în titlurile de final” și „Cele mai lungi titluri de final”. Filmul lui Ion Borș relatează povestea unui tânăr tractorist care pornește într-o aventură absurdă, plină de situații penibile. Acțiunea are loc în 1992, în nemijlocita apropiere de zonele periculoase ale războiului de pe Nistru, unde eroul central se ciocnește de indiferența, goana după profit și prostia oamenilor care îl înconjoară. Din toată această poveste, tânărul învață să fie om! E o lecție, care îi schimbă viața.

„Carbon” a fost lansat pe 4 octombrie 2022, iar de atunci, a avut peste 1500 de proiecții.

Cei mai buni actori ai anului au fost apreciați în luna martie la Gala premiilor UNITEM. Juriul a ales, de asemenea, cea mai bună scenografie, cele mai bune costume, cea mai bună creație muzicală și cele mai bune spectacole. Premiul pentru cel mai bun rol feminin l-a luat Rodica Ciobanu, pentru rolul Beatrice din spectacolul „Efectul razelor GAMMA asupra anemonelor”, regizat de Luminița Țâcu la Teatrul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul.

RODICA CIOBANU, actriță: "Să știți că am râvnit la așa un premiu de mai multă vreme, dar iată că mi-a venit norocul, și pentru asta vreau să-i mulțumesc colegilor mei, echipei mele."

Premiul „Valeriu Cupcea” în domeniul artei teatrale i-a fost oferit actorului Anatol Durbală.

ANATOL DURBALĂ, actor: "Bineînțeles că un premiu bucură, întotdeauna bucură, orice artist, la orice etapă s-ar afla, mai ales ce am ridicat eu în seara aceasta, premiul unui mare actor, Valeriu Cupcea, pe care am avut onoarea să-l cunosc și să-l văd în scenă."

Au fost acordate premii și pentru cea mai bună scenografie, pentru cele mai bune costume, și pentru cea mai bună creație muzicală.

În 2024 am rămas fără personalități notorii. Pe 21 iunie a fost înmormântat Spiridon Vangheli, supranumit „tatăl lui Guguță”.

PETRE POPA, scriitor, director al Teatrului „Veniamin Apostol”, Soroca: "Tristețea este mai mare ca orice gând. L-am cunoscut nu numai din cărți. A fost o perioadă când practic vorbeam zi de zi la telefon cu maestrul. Am căutat să-l apropii, să-l aduc mai aproape de teatru, de copii cumva și am realizat aceasta în anul 2013."

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Toți am trecut prin copilărie și fiecare din noi este un Guguță. Da, o să ne lipsească și mult, dar sunt sigur că va trăi prin copii noștri, prin copilul fiecare din noi."

Spiridon Vangheli a fost şi un bun traducător din literatura universală pentru copii. Împreună cu poetul Grigore Vieru a făcut vestitul „Abecedar”. Este autorul celebrei cărți pentru copii - Isprăvile lui Guguță. În activitatea sa de peste jumătate de secol, Spiridon Vangheli a scos de sub tipar o serie de volume, printre care „Băieţelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguţă”, „Columb în Australia”. Operele lui au fost traduse în 40 de limbi străine.

Teatrul „Mihai Eminescu” a găzduit în acest an cel mai important eveniment pentru comunitatea oamenilor de creație - Gala Excelenței muzicale 2024. În cadrul programului, cei mai reprezentativi muzicieni au fost premiați.

MARIAN STÂRCEA, director artistic al Filarmonicii „Serghei Lunchevici”: "Diferă de celelalte ediții conform situației în care ne aflăm noi la moment. Aici avem alegeri, aici vecinii noștri luptă, au un război foarte dur și rău. Pe lângă asta cred că toate și pandemiile au influențat și ajungem la niște rezultate. Dar totuși valorile vor fi evidențiate la aceasta a VI-a ediție a festivalului și eu cred că lumea o să fie satisfăcută, mulțumită și cu speranțe pe viitor."

Gala Excelenței Muzicale, ajunsă la cea de-a a VI-a ediție, a fost organizată de Uniunea Muzicienilor în parteneriat cu Ministerul Culturii.

Pe 5 ianuarie la Chişinău a fost lansat filmul „Alive in Mo...”, o poveste despre sacrificiu și perseverență, inspirată din fapte reale. Pelicula marchează debutul regizoral al lui Grigore Bechet și debutul cinematografic al actorului Cătălin Lungu, fiind totodată și ultimul film al maestrului Boris Bechet.

GRIGORE BECHET, regizor: "E cumva inspirat din istoria lui de viață. El era student aici, la medicină, în Chișinău. A plecat în Moscova pentru un job și când revenea îmi povestea periodic. Am zis: ce ar fi dacă am combina un loc cel mai urât posibil, un loc lipsit de viață, cu personaje care sunt pline de viață. E o dramă cu accente de comedie sau o comedie cu accente dramatice."

Filmul „Alive in Mo...” a fost turnat în 2019 și a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Unul dintre cei opt deținători care a primit în luna decembrie Premiului Național este Sergiu Cumatrenco, producător și distribuitor de filme. „Cinematografia merită atenția și investiția statului”, spune acesta.

SERGIU CUMATRENCO, producător de film: "Cred că cea mai mare realizare este faptul că sunt încă în formă și nu am rămas decepționat de acest drum. Este un drum anevoios și bucuria mea este că nu sunt singur. Am în spate o echipă super mare de artiști alături de care mergem împreună, deci, cea mai mare realizare este de a nu lăsa mâinile în jos și de a merge mai departe pe acest drum destul de complicat."

Laureații au fost desemnați, prin vot secret, în cadrul ședinței din 24 noiembrie a Comisiei pentru decernarea Premiului Național.

Opinia ta contează. Comentează!