Procurorii au prezentat cea mai importantă probă în dosarul, în care Igor Dodon este cercetat pentru corupere pasivă și trădare de patrie
Politic 10 noiembrie 2023, 19:17 | 5810

Procurorii au prezentat în instanță cea mai importantă probă în dosarul, în care Igor Dodon este cercetat penal pentru corupere pasivă și trădare de patrie. Completul de judecată de la Curtea Supremă de Justiție au privit astăzi un video, în care apare Igor Dodon, fostul șef PD, Vladimir Plahotniuc, și Serghei Iaralov. ”Acestia discutau despre planul de federalizare a Republicii Moldova” spun procurorii. ”Sunt niște falsuri”, a replicat Dodon.

PETRU IARMALIUC, procuror: "Aceste persoane, începând cu 2016, au hotărât destinul și au luat decizii în trei. Ei spuneau că deciziile nu se iau la Guvern sau Parlament, ci între ei și echipele, pe care le formează. Am constatat prin aceste înregistrări și declarațiile lui Igor Dodon, precum că a fost la St. Petersburg și s-a întâlnit cu Kozac și ceea ce solicită el nu altceva decât poziția Moscovei și a lui Kozac."

Igor Dodon insistă că de fapt, el a făcut tot posibilul să dea jos regimul Plahotniuc, iar înregistrarea prezentată este un fals.

IGOR DODON, fost președinte: "Noi am făcut tot posibilul ca să dăm jos regimul Plahotniuc, nu avem de ce ne teme. Noi atunci am demonstrat acest lucru, nu avem de ce ne teme, nu avem nicio vină."

Avocații lui Dodon spun că au dubii privind autenticitatea probei video.

PETRU BALAN, avocat: "Primul lucru care ne face să credem că aceste imagini au fost montate este faptul este ora înscrisă în aceste înregistrări. De la 12:05 și până la ora 13:22 sunt 77 de minute, pe când noi am vizualizat azi 47 de minute. Întrebarea noastră este unde sunt 30 de minute de înregistrare și ce reprezintă acel conținut."

Igor Dodon a fost reținut pe 24 mai 2022, după ce procurorii au efectuat zece percheziții acasă și în imobile deținute prin persoane interpuse. Au fost ridicate sume mari de bani și obiecte de lux, în valoare totală de zeci de milioane de lei. Dodon este acuzat de trădare de patrie, îmbogățire ilicită, corupere pasivă și acceptarea finanțării partidului de către un grup criminal organizat.

Opinia ta contează. Comentează!