O companie din Republica Moldova este cercetată pentru presupusa contrafacere a vinurilor de marcă australiană
Social 26 februarie 2021, 19:51 | 12123

O companie din Moldova, care aparține unui figurant în dosarul fraudei bancare, s-ar fi ocupat cu contrafacerea vinurilor de marcă. În noiembrie anul trecut, inspectorii vamali au reținut mai multe loturi cu sticle cu vin, etichetate ca aparținând unui celebru brand australian, dar care, de fapt, erau îmbuteliate la o vinărie din satul Zâmbreni, raionul Ialoveni. Acestea urmau să ajungă pe piața din Hong-Kong. Procurorii au pornit o cauză penală pentru prejudicierea drepturilor de autor ale deținătorilor mărcii. Potrivit surselor Jurnal TV, doar în 2020, peste 50 de containere cu vin autohton, marcate ca fiind ale brandului australian, au trecut ieșit din vama moldovenească.

19 noiembrie 2020. Sursele noastre de la frontieră ne-au alertat că la granița cu Ucraina, la ieșirea din țară, a fost confiscat un lot uriaș de sticle cu vin. Din imaginile furnizate se vede că sticlele sunt etichetate ca aparținând marelui brand australian „Yellow Tail”, care face parte din holdingul vinicol „Casella Family Brands”, cu sediul în orașul Yenda, din sud-estul Australiei. Ajunsă la frontieră, echipa noastră a filmat containerul în care erau transportate sticlele. Aursele Jurnal TV susțin că, de fapt, vinul era produs și îmbuteliat în Republica Moldova.

DUMITRU GARCALIUC, reporter Jurnal TV: "Containerul plin cu sticle cu vin, aparținând unui brand australian, a fost reținut de inspectorii vamali de la frontiera Tudora. Sursele noastre susțin că de la începutul acestui an peste 50 de containere cu vin autohton, îmbuteliat în astfel de sticle, a trecut prin vama moldovenească."

4 decembrie 2020. Procuratura raionului Ștefan-Vodă a confirmat informația oferită de sursele noastre. Urmare a controalelor, s-a stabilit că „pe tot lotul de marfă, au fost aplicate etichete cu sticker pe care era indicat că marfa este de orgine australiană, ceea ce contravine originii indicate în declarația de export”, care „a fost depusă de către reprezentanții unei întreprinderi de pe teritoriul Republicii Moldova”. Mai mult, lotul alcătuit din 33 de mii de sticle, a cărui valoare a fost estimată de către inspectori la 670 de mii 882 de lei, adică ceva mai mult de 33 de mii de euro, urma să ajungă „la un agent economic din Hong-Kong”, fiind, cel mai probabil, transportat pe cale maritimă, de un vapor de mare tonaj, care a acostat în portul Odessa. Cazul nu este unic. Cu două zile înainte, în aceleași condiții, la postul vamal Tudora, au fost depistate 16 500 de sticle cu vin merlot marca „Yellow Tail” - lot în valoare de 21 de mii 945 de euro. În consecință, pe cazul sticlelor cu vin australian, susceptibile a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală, procurorii au pornit o cauză penală, iar compania deținătoare a dreptului, Casella Family Brands, potrivit Serviciului Vamal, „a desemnat un avocat care să îi apere interesele”. Am transmis numeroase solicitări la adresa electronică a companiei solicitându-i o reacție, dar până astăzi, nu am primit niciun răspuns. Nu am reușit să aflăm nici numele apărătorului angajat de partea australiană. În schimb, pe surse, am aflat că întreprinderea moldovenească care ar fi responsabilă de contrafacerea vinului se numește „Wine & Spirits” și, până nu de mult, aparținea unui personaj pe nume Vladislav Melnic. La 4 decembrie însă, exact în ziua în care a început urmărirea penală, compania a revenit în administrarea fondatorului - controversatul om de afaceri Corneliu Țurcanu. Anterior, acesta a fost cercetat pentru escrocherii în proporții deosebit de mari, iar presa a scris că ar fi contribuit, printr-o schemă, la devalizarea sistemului bancar - operațiune cunoscută ca „furtul secolului”. Nu am reușit să-l găsim pe Vladislav Melnic. În schimb, contactat pe adresa electronică, Corneliu Țurcanu ne-a spus că „Wine & Spirits” nu s-a ocupat niciodată cu exportul de vinuri australiene. Totuși, Țurcanu nu a confirmat, dar nici nu a infirmat faptul că firma sa figurează în cauza penală.

CORNELIU ȚURCANU, proprietarul „Wine & Spirits”: "Din data de 04 decembrie 2020, sunt unic asociat si administrator al companiei Wine & Spirits. Vă asigur, că „Wine & Spirits” sau eu, sau altcineva din companie, nu are nicio calitate procesuală în cadrul anchetei la care v-ați referit. De altfel, până la o soluție finală a autorităților abilitate, care desfășoară ancheta în condițiile legii, o expunere din partea unor entități terțe nu ar fi conformă unui mod etic și legal si ar distorsiona echilibrul rezonabil față de drepturile persoanelor vizate."

Peste câteva luni însă, pe portalul național al instanțelor de judecată au apărut informații care atestă că „Wine & Spirits” și „Casella Family Brands” se află într-un litigiu civil, iar ședința de judecată este programată pentru data de 5 aprilie curent. Contactat repetat pentru o reacție, Țurcanu a refuzat să comenteze, iar la scurt timp, a încetat să ne mai răspundă la telefon. Potrivit site-ului „Wine & Spirits”, compania se află în satul Zâmbreni, raionul Ialoveni și prestează servicii de producție a vinului, îmbuteliere și export. În secțiunea „Contacte” de pe site găsim doar adresa electronică. Tot la Zâmbreni, pe aceeași adresă, își au sediul alte două companii de vinificație care îi aparțin lui Țurcanu și care prestează servicii similare: „Vinăria Zâmbreni” și „Aspect-Invest”. Potrivit site-urilor de profil, „Vinăria Zâmbreni” se află acum în proces de insolvabilitate, fapt confirmat mai înainte și de Țurcanu, într-un email.

CORNELIU ȚURCANU, proprietarul „Wine & Spirits” și „Vinăria Zâmbreni”, coproprietarul „Aspect Invest Vin”: "„Vinăria Zâmbreni” nu are careva active în domeniul vinificației și nu desfășoară pe moment nicio activitate comercială, fiind în procedura planului de restructurare."

Am mers la Zâmbreni, la adresa celor trei firme. Uzina de vinificație se întinde pe aproximativ 200 de metri în lungime și 50 în lățime. Am încercat să discutăm cu cineva din administrație, dar nu am găsit pe nimeni. Nici măcar nu ni s-a deschis poarta. Așa că, l-am contactat la telefon pe administratorul „Vinăriei Zâmbreni”, care, contrar declarațiilor lui Țurcanu, tocmai se pregătea să recepționeze o comandă de îmbuteliere de vin merlot din 2019, pentru export.

ADMINISTRATOR, „Vinăria Zâmbreni”: "- Eu am vorbit cu băieții, ei au îmbuteliat la voi la Zâmbreni vin în sticlă cu etichetă cu cangur. Vreau să iau vin de acela. - Nu cangur. Poate etichetă cu cap de zimbru."

Totuși, administratorul a negat legătura dintre „Wine & Spirits” și „Vinăria Zâmbreni”. Potrivit lui, firma pe care o gestionează a prestat doar câteva servicii pentru „Wine & Spirits”.

ADMINISTRATOR, „Vinăria Zâmbreni”: "- „Wine & Spirits” . - Eu lor nu le-am îmbuteliat. Le-am prelucrat strugurii numai."

L-am contactat și pe administratorul celeilalte companii „Aspect Invest Vin” Valeriu Cerescu, care este și asociat, cu o parte de 50%. De data aceasta ne-am prezentat că suntem de la Jurnal TV.

VALERIU CERESCU, administrator „Aspect Invest Vin”: "Eu am să vă sun înapoi. Mă scuzați, sunt la semafor."

Valeriu Cerescu a revenit ulterior cu un mesaj în care ne-a scris că nu vrea să comenteze nimic. Între timp, procurorii ne-au anunțat că urmărirea penală a intrat în ultima fază, iar cei care vor fi găsiți vinovați riscă o amendă de la 4000 la 6000 de unități convenționale sau închisoare de la 3 la 5 ani.

Opinia ta contează. Comentează!