Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi la Washington cu Joe Biden şi Kamala Harris
Externe 27 septembrie 2024, 15:38 | 101

Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi la Washington cu Joe Biden şi Kamala Harris. Zelenski a mers la Casa Albă, pentru a-i prezenta lui Biden planul Ucrainei de a înfrânge Rusia, transmite BBC. Făcând o serie de anunțuri privind sprijinul pentru Ucraina, Biden a declarat că a „decis să furnizeze Ucrainei muniția cu rază lungă de acțiune, dar nu a menționat însă permisiunea de a lansa aceste arme în Rusia, scrie AFP.

Joe Biden l-a întâmpinat pe Volodimir Zelenski la Casa Albă la puțin timp după ce a anunțat un ajutor militar de aproape 8 miliarde de dolari pentru Kiev.

JOE BIDEN: "Rusia nu va învinge. Ucraina va învinge și vom continua să vă susținem la fiecare pas."

Noul pachet de ajutor pentru Ucraina, anunţat joi de Biden, include şi controversatele muniţii cu dispersie, relatează agenţia DPA. Din valoarea totală a noului ajutor, în valoare de 7,9 miliarde de dolari, o primă tranşă de 375 de milioane de dolari cuprinde astfel de muniţii, precum şi rachete pentru lansatoarele multiple HIMARS, muniţii pentru artilerie, vehicule blindate uşoare şi ambarcaţiuni de patrulare. Acest nou ajutor mai cuprinde o baterie antiaeriană suplimentară Patriot, noi rachete pentru sistemele de acest tip şi, în premieră, rachete ghidate aer-sol AGM-154 Joint Standoff Weapon care au o rază de acţiune de 130 de kilometri, drone şi finanţare a instruirii piloţilor ucraineni pentru operarea avioanelor F-16, precizează Agerpres.

„A fost o prioritate absolută a administrației mele să ofer Ucrainei sprijinul de care are nevoie”, a declarat Joe Biden în timpul discuțiilor cu Volodimir Zelenski din Biroul Oval.

„Statele Unite nu susţin Ucraina din caritate, ci pentru că este în interesul nostru strategic”, a declarat la rândul său vicepreședintele american Kamala Harris, alături de Volodimir Zelenski.

KAMALA HARRIS: "Poporul ucrainean își apără cu curaj casele și patria, libertatea și democrația împotriva unui dictator brutal."

Donald Trump, candidatul republican pentru un nou mandat la Casa Albă, a anunţat joi că se va întâlni vineri dimineaţă cu Volodimir Zelenski.

DONALD TRUMP: "După cum ştiţi, Zelenski a cerut să ne întâlnim. Mă voi întâlni cu el mâine (vineri - n.n.) dimineaţă în jurul orei 09.45 la Trump Tower", la New York."

„Cred că voi putea încheia rapid un acord între preşedintele Putin şi preşedintele Zelenski", a spus el, asigurând că nu doreşte o „capitulare” a Ucrainei, cum îl acuză rivala sa democrată pentru Casa Albă, Kamala Harris, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!