Post Scriptum cu Alex Cozer: Cum minte Șor cetățenii

Moldova este împânzită în ultimele săptămâni de sute de mii de pliante, distribuite ilegal de oamenii lui Șor și care sunt pline de falsuri și dezinformare. Minciunile sunt amplificate pe rețelele de socializare sau chiar în unele instituții care au pretenția că ar face presă, de către Șor și restul acoliților săi. Tot acest amalgam de falsuri are drept principal scop descurajarea susținerii integrării țării în Uniunea Europeană și denigrarea per total a Europei de Vest.

Spre exemplu, peste tot pe unde apar, membrii grupului criminal Șor susțin că prețul energiei electrice în Moldova a crescut de 4,5 ori. Iar asta, spun ei, din cauza că ne-am fi apropiat de Uniunea Europeană. Desigur, o uriașă miniciună. Prețul unui kw/h astăzi este de 2,34 lei în centrul și sudul Republicii Moldova și de 2,84 lei în nord. Este adevărat, tariful e mai mare decât în perioada pandemiei cu 75 de bani pentru un kw/h. Adică vreo 40%. Șor însă și acoliții lor au decis să înmulțească această creștere exact la 10.

În decembrie 2022, când chiar rușii, cei pe care Șor vrea să-i aducă și la Chișinău, au blocat livrările de gaz și au interzis centralei de la Cuciurgan să ne mai furnizeze curent, tarifele au crescut mai mult și din cauza unei crize energetice la nivel european. Criza a fost însă depășită, iar în prezent prețurile la curent pe continent sunt unele stabile și accesibile. Ba chiar, datorită creșterii semnificative a producției de energie electrică din surse alternative, regenerabile, prețul curentului scade constant. Datorită și acestui fapt, în unele țări din Europa, cum ar fi Norvegia, 95% din mașinile noi care se vând sunt electrice.

Șor ne mai minte că în Rusia și Belarus ar fi cea mai ieftină energie electrică din lume. În primul rând, sunt alte țări unde curentul este mult mai ieftin, cum ar fi Venezuela. Țară însă care chiar și în ciuda acestui fapt are cea mai mare inflație din lume și cel mai scăzut nivel de viață din regiunea lumii în care se află. De ce? Pentru că chiar dacă stă pe uriașe rezerve de petrol, dictatura de acolo a făcut viața cetățenilor un chin.

Iar în al doilea rând, dacă ar fi să facem o comparație între vasala Rusiei, Belarus, și Polonia, țară vecină cu dictatura Lukașenko, păi un polonez, din salariul său mediu ar putea plăti o factură lunară de peste 20 de mii de kwh, pe când un belarus ar putea achita doar 9 mii, adică de aproape 3 ori mai puțin. Și am dat exemplul Poloniei, o țară cu venituri medii totuși în Uniunea Europeană.

Tot ce mai pot promite rușii și slugile lor moldovenilor ar fi fantasmagoricele prețuri mai mici la curent și gaze. Pentru că Rusia încă are rezerve de astfel de resurse. Dar și cetățenii care locuiesc în stânga Nistrului nu plătesc aproape nimic pe curent și gaze, în timp ce regiunea separatistă a depășit deja pragul de 10 miliarde de dolari datorie la gaze pentru ruși. Și chiar și așa, asta nu înseamnă că cetățenii din stânga Nistrului ar avea un trai mai bun decât cei din dreapta. Ba din contra, în ultimii ani, nivelul de viață aici l-a depășit net pe cel din Transnistria. Iar cei de acolo vin la Chișinău să munească, deoarece salariile sunt de 3-4 ori mai mari decât la Tiraspol.

Cele mai crâncene și sângeroase dictaturi din istoria recentă au fost construite pe baza lipsei de informare și sărăcirii oamenilor. Un om este mult mai ușor controlabil dacă îl servești doar cu manipulare și-l lipsești de informație veridică, sărăcindu-l în același timp. Dictatorii africani de la sfârșitul secolului trecut, câștigau alegerile împrățind orez și pâine, în preajma scrutinelor, oamenilor care aproape că mureau de foame. Și mureau tocmai pentru că resursele țării erau furate de acei dictatori. Tactica rușilor și a acoliților lor nu s-a schimbat nici acum. Ei doresc ca numărul cetățenilor săraci și prostiți să fie cât mai mare, pentru că așa le va fi mult mai simplu să-i cumpere.

Strategii care nu pot avea nicio șansă în țările dezvoltate și libere. Precum cele din Uniunea Europeană, acolo unde trebuie să ajungem și noi. Un om informat, citit, este și un om liber și prosper. De asta, informați-vă corect! Informați-i și pe alții. Și atunci și nivelul de viață în comunitatea, în țara noastră, va fi mult mai ridicat!

Post Scriptum cu Alex Cozer: Oficiali din 65 de state, la Chișinău

17 septembrie 2024, 21:15

Astăzi, la Chișinău, reprezentanți din 65 de state s-au reunit la cea de-a 5-a...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Campania de dezinformare, în toi

12 septembrie 2024, 21:14

Nu a venit bine toamna, temperaturile sunt încă unele agreabile, și nici măcar...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Donald Tusk, în vizită la Chișinău

5 septembrie 2024, 20:27

Ieri, la Chișinău, a sosit unul dintre cei mai de calibru politicieni pe care...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Armata Națională, sărbătorită

3 septembrie 2024, 20:28

Astăzi este Ziua Armatei Naționale. Și cu această ocazie, poate mai mult ca...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Bijuterii arhitecturale cedate pe nimic

29 august 2024, 21:01

Vă mai amintiți de superba clădire de cândva, de la intersecția străzilor București...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 33 de ani (in)dependență

27 august 2024, 21:35

Astăzi Republica Moldova marchează 33 de ani de la momentul în care ne-am declarat...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Atacul Rusiei, tot mai pronunțat

1 august 2024, 20:18

Cu toate că atacul Rusiei asupra Republicii Moldova este unul evident, tot mai...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rezultate excelente la Jocurile Olimpice

30 iulie 2024, 21:26

Sportul din Republica Moldova trece prin probabil cea mai bună perioadă din...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Chișinăul rămâne fără buget

25 iulie 2024, 20:19

Mai avem doar câteva zile și intrăm în luna august. A 8-a lună din an. Și cu...

Opinia ta contează. Comentează!