Festivalul Internațional de Literatură și Traducere se va desfășura la Chișinău, în perioada 26-29 septembrie
Cultură 13 septembrie 2024, 20:23 | 143

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere se va desfășura la Chișinău, în perioada 26-29 septembrie. Programul evenimentului, considerat drept cel mai mare festival de literatură din Sud-Estul Europei, a fost anunțat astăzi într-o conferență de presă. Un element important va fi „Trenul Literaturii”, care va uni simbolic orașele Iași și Chișinău.

NARCIS AFRĂSINEI, fondatorul FILIT Iași: "Dacă anul trecut, în această perioadă, FILIT era doar o idee frumoasă și o speranță că la Chișinău s-ar putea replica ceea ce se întâmplă la Iași, iată că datorită implicării tuturor, reușim astăzi să atragem actori importanți, mă refer la administrația prezidențială a României Ministerul Culturii al Republicii Moldova împreună cu Sergiu Prodan."

La rândul său, Sergiu Nistor, consilierul președintelui României, a transmis un mesaj din partea lui Klaus Iohannis.

SERGIU NISTOR, consilierul președintelui României: "FILIT Chișinău se evidențiază ca un spațiu al libertății și al umanității cele mai profunde, pe care scriitorii, traducătorii și criticii literari le cultivă, iar cititorii le caută şi le prețuiesc. Prin sprijinul acordat FILIT Chișinău, România susține activ Republica Moldova şi este solidară cu cetățenii săi atât de încercați în această perioadă, dar încrezători în viitorul european al acestei țări."

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: "Ne bucurăm foarte mult pentru a II-a ediția. Asta înseamnă continuitate, intenții serioase. Am doar un singur îndemn către vizitatori, către iubitorii de carte, către consumatorii produselor culturale. Consumați cu încredere produsele culturale și selectați-le pe cele de bună calitate."

Un element important al Festivalului va fi „Trenul Literaturii”, care va porni din Iași pe 26 septembrie, ora 12:00, și va ajunge la Chișinău la ora 16:40. Evenimentul are în centru câteva evenimente principale, desfășurate pe scena Teatrului Fără Nume, cu nume mari ale literaturii și dramaturgiei contemporane mondiale.

Opinia ta contează. Comentează!