Prețurile de consum cresc în continuare
Preţurile medii de consum au crescut cu 2,62%, în luna octombrie, faţă de luna septembrie, arată Biroul Național de Statistică. S-au scumpit simțitor produsele alimentare și serviciile. Cea din urmă prognoză a Băncii Naționale arată că prețurile vor crește în continuare.
Potrivit Biroului Național de Statistică, cel mai mult s-au scumpit serviciile prestate populației. Procentual, aceasta înseamnă o creștere de 3,85 la sută, în luna octombrie, faţă de luna septembrie curent. Au fost înregistrate majorări la serviciile comunal-locative, în medie cu 10,32%, în special la serviciile de alimentare cu apă caldă – cu 31,6%, serviciile de furnizare a gazelor naturale – cu 27,3% și la curent - cu 9,5%.
Produsele alimentare s-au scumpit cu 3,35%, în luna octombrie. Cel mai mult a crescut prețul legumelor – cu 22,1%. Ouăle de găină s-au scumpit cu 8,3%, iar zahărul – cu 4,7%. La mărfurile nealimentare, în luna octombrie au fost înregistrate creșteri de 1,09% . S-a scumpit cel mai mult încălțămintea, cu 1,5%, și confecțiile, cu 1,3%.
Biroul Național de Statistică arată că prețurile medii de consum în luna octombrie curent, comparativ cu luna octombrie 2021, au crescut cu 34,62%, inclusiv la produse alimentare, cu 36,23%, mărfuri nealimentare, cu 21,78% și servicii prestate populaţiei - cu 52,65%.
Inflația în luna octombrie a fost, în Republica Moldova, sub nivelul inflației înregistrate în Turcia și Italia, cu o creștere de 3,5%, și a depășit nivelul inflației din Belgia, Polonia, Macedonia sau Portugalia. Experții de la Banca Națională afirmă că inflația va atinge cote maxime până la finele anului, dar va scădea începând cu anul viitor.