Post Scriptum cu Alex Cozer: Oficiali din 65 de state, la Chișinău
Post Scriptum 17 septembrie 2024, 21:15 | 2260

Astăzi, la Chișinău, reprezentanți din 65 de state s-au reunit la cea de-a 5-a ediție a Platformei de Parteneriat și Sprijin pentru Republica Moldova. O Platformă apărută la inițiativa Franței, Germaniei și României după declanșarea invaziei ruse în Ucraina și care, pe lângă sprijinul financiar extrem de important pe care l-a adus țării noastre, demonstrează încă o dată că Moldova, deși e o țară mică, este importantă și apreciată în rândurile lumii libere, civilizate și prospere.

De această dată, la Chișinău, pe lângă prezența miniștrilor de Externe din Germania, Franța și România, au mai venit și șefii diplomațiilor din Polonia, Lituania și Olanda.

Și cu această ocazie, pe lângă sprijinul politic, care în opinia mea este cel mai important în aceste vremuri, Platforma a venit și cu programe de susținere financiară extrem de importante, ce vor viza domenii cheie.

În jur de 380 de milioane de euro vor fi puse la dispoziția țării noastre în urma acestei Platformei, peste 80 de milioane sub formă de sprijin nerambursabil, iar 300 de milioane vor fi împrumuturi la condiții avantajoase.

Cei mai mulți bani, 200 de milioane de euro, vor merge la programul de împădurire. Peste 63 de mii de hectare de teren vor fi împădurite din acești bani, în condițiile în care, Republica Moldova este în prezent țara cu cea mai mică suprafață de păduri din toată Europa. Doar aproximativ 11% din suprafața țării este acoperită de păduri, în condițiile în care media europeană este de aproximativ 30%. Iar multe din intemperiile cu care ne confruntăm în ultimii ani, caniculă, secetă, inundații, sunt cauzate și de lipsa pădurilor.

De asemenea, vom mai primi sprijin financiar pentru consolidarea infrastructurii energetice, a dezvoltării climatului de afaceri sau politici sociale.

Este o susținere care nu trebuie tratată precum o pomană. Noi am demonstrat în ultimii ani, ca țară, că merităm să facem parte din lumea civilizată și prosperă. Și acest sprijin vine pentru a ne consolida capacitățile în parcursul european. Pentru a ne pregăti pentru momentul în care noi vom deveni și oficial parte a familiei europene.

Platforma de astăzi demonstrează încă o dată și cât de mare este diferența dintre cele două lumi între care basculează populația Republicii Moldova. În timp ce prietenii noștri din lumea liberă și civilizată, din Japonia și până în Statele Unite, ne oferă sprijin pentru a ne dezvolta, a ne întări capacitățile ca țară, și este vorba de miliarde de euro în ultimii 20 de ani, tot ceea în ce investesc rușii se situează în cealaltă extremă, adică în ne destabiliza, a ne slăbi ca stat, a ne sărăci și a ne prosti prin propagandă și manipulare.

Slugile sau idioții utili ai Moscovei vor întreb „gde denigi”. Răspunsul este simplu. Amintiți-vă cum arăta Moldova acum 15-20 de ani. O țară în care nu exista practic niciun km de asfalt de calitate nici măcar pe drumurile naționale sau internaționale, nemaivorbind de sate. Astăzi, chiar dacă suntem departe de un nivel mulțumitor, avem mii de km de drum de calitate în Moldova. Avem sute de localități care se bucură de alimentare cu apă și canalizare. Iluminarea stradală este prezentă acum practic în fiecare localitate din Moldova, școlile și grădinițele sunt moderne, reparate, iar în ele nu se mai îngheață de frig, așa cum se întâmpla atunci când eram eu elev.

Iată unde sunt banii! Sigur că dacă în ultimii 15 ani am fi avut parte și de altfel de oameni la guvernare și dacă noi, ca cetățeni, am fi fost mai consecvenți, mai inteligenți, bine informați și demni, astăzi am fi fost mult mai departe. Ne-am fi descurcat mult mai bine și am fi făcut deja parte și oficial din Uniunea Europeană. Acum avem însă parte de cele mai mari oportunități din istorie. Suntem în centrul atenției lumii și depinde doar de noi, în primul rând de felul în care vom vota la 20 octombrie, dacă vom ajunge și noi acolo unde au mers peste o treime din moldoveni pentru o viață mai bună, sau ne vom împotmoli definitiv în mocirla care ne-a adus doar sărăcie și corupție.

Opinia ta contează. Comentează!