La Centrul Republican de reabilitare pentru copii a avut loc o activitate de incluziune socială
Social 3 decembrie 2024, 20:30 | 646

„Transformăm dizabilitatea în abilitate”. Acesta a fost sloganul unei activități de incluziune socială, organizată astăzi la Centrul Republican de reabilitare pentru copii. Micii beneficiari au avut parte de surprize și mesaje încurajatoare din partea oaspeților. La rândul lor, copiii i-au bucurat cu dansuri și cântece pe cei care le-au făcut ziua mai frumoasă.

La evenimentul organizat la centrul de reabilitare a venit și Lucia cu fiul ei Ștefan, de 17 ani, care suferă de paralizie cerebrală infantilă. De mai bine de doi ani, băiatul beneficiază de serviciile centrului.

LUCIA RUSU, mama lui Ștefan: "Băiatul beneficiază de hidro-kinetoterapie zilnică, kinetoterapie, terapie ocupațională, logopedie și integrare socială. Are un impact foarte pozitiv asupra stării sale. El, la fel, iubește să socializeze cu copii și specialiștii din cadrul centrului și venim cu mare plăcere."

Este important ca oamenii să dea dovadă de empatie și responsabilitate, afirmă Tatiana Lungu, mama lui Călin care suferă de o dizabilitate fizică severă.

TATIANA LUNGU, mama lui Călin: "Suntem ajutați, ghidați și chiar încurajați pentru a face aceasta reabilitare. De fapt, centrul este o școală pentru noi, care ne dă curajul că se poate, iar prin multă muncă putem atinge și rezultate."

Cu mesaje de încurajare pentru copii au venit și sportivii paralimpici.

LARISA MARINENCOVA, sportivă paralimpică: "Orice persoană, cu cea mai mare dizabilitate, numaidecât este în ceva mai bună decât ceilalți. Trebuie doar să-și găsească vocația și să lucreze. Și părinților, nu țineți copii în casă, dați-le voie să iasă și să aleagă în ce pot fi buni: în artă, în sport."

DUMITRU PRODAN, preşedintele Federaţiei sporturilor pentru persoane cu dizabilități locomotorii: "Noi simțim un sprijin enorm din partea autorităților, ce ne ușurează lucrul, prin aceeași procurare de echipament sportiv special, prin aceleași deplasări, condiții de antrenament mai bune."

Prin acest eveniment, organizatorii își propun să motiveze copii și părinții să lupte și să nu renunțe la a-și schimba viața în bine.

ECATERINA GÂNCOTA, director, Centrul Republican de reabilitare pentru copii: "Reabilitarea nu este unilaterală, reabilitarea este un stil de viață. Începem de la familie, specialiști, noi nu ne poziționăm în centru, noi nu suntem nucleul, nucleul este familia. Atunci când familia acceptă schimbarea stilului de viață, lucrurile se mișcă mai repede."

ALEXANDRU VOLOC, coordonator de programe, Organizația Mondială a Sănătății: "Societatea trebuie să lase stigma, să nu discriminăm, să fim mai incluzivi, mai empatici, să ajutăm prin a face la fiecare etapă, inclusiv și la construcția edificiilor, instituțiilor, să le facem așa ca ele să aibă acces."

Anual, pe 3 decembrie este marcată Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilităţi. Potrivit Biroului Național de Statistică, persoanele recunoscute cu dizabilități reprezintă 6% din populația cu reședință obișnuită a Republicii Moldova. Pe 1 ianuarie 2023, conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, numărul persoanelor recunoscute cu dizabilități a trecut de 162 de mii, inclusiv aproape 11 mii de copii de până la 17 ani.

Opinia ta contează. Comentează!