Post Scriptum cu Alex Cozer: Victoria demnității și eșecul guvernării

Încheiam ultimul Post Scriptum, cel de dinainte de alegeri, arătându-mă sigur că demnitatea va învinge. Și da, noi, oamenii de calitate pe care i-a dat această țară, am învins. Acum însă, după 2 săptămâni în care cetățenii care în mod normal trebuie să se ocupe de cu totul alte lucruri, au fost nevoiți să depună eforturi colosale pentru a salva democrația, libertatea și viitorul în Republica Moldova, trebuie să ne întrebăm de ce s-a întâmplat acest lucru? Cum de am ajuns în halul ăsta?

Iar răspunsul este la suprafață. Din cauza că actuala guvernarea, care de mai bine de 3 ani deține în mâini absolut toate pârghiile în acest stat, a eșuat lamentabil în vederea asigurării principalei sale misiuni, cea și pentru care a fost votată în 2021, să protejeze și dezvolte democrația.

Este penibil ca șeful unui Guvern ce deține 2/3 din puterea legislativă, să fluture în ședința Executivului cu slogane gen „Nu pot ei fura cât putem noi vota”. Domnule Recean, dar cam de ce trebuie votul meu, sincer, informat, corect, să fie anulat de un vot furat prin banii Kremlinului și ai oligarhilor? De ce în 3 ani în care ați avut totul în această țară, inclusiv susținerea, în mare parte nemeritată, a cetățenilor, nu ați reușit măcar elementarul lucru de a ne securiza votul?

Mă așteptam ca până la această oră să ieșiți deja public și să vă cereți scuze de la cetățeni că ne-ați adus în situația asta. Să vă cereți scuze că am fost nevoiți să trăim 2 săptămâni într-o stare de anxietatate pe care eu am mai avut-o doar în cele mai crâncene perioade din era Plahotniuc.

Și scuzele ar fi binevenite. Dar, desigur, nu sunt nici pe departe suficiente. Pentru că ele trebuiesc însoțite, țintit, de un plan de acțiuni prin care să ne spuneți când și cum veți repara uriașele carențe despre care noi vorbim de ceva vreme, dar a căror imensitate am relizat-o abia în aceste zile.

Este adevărat și asta am spus-o de atâtea ori, atacul concertat la Kremlinului și oligarhilor a fost unul fără precedent. Dar voi, prin incompetența și lipsta voastră de acțiuni, aproape că ne-ați lăsat 1:1 pe noi, cetățenii, în fața avalanșei de bani și manipulare care aproape ne-a copleșit.

Și dacă de data asta am reușit să ne salvăm, atunci, dacă se va continua în ritmul ăsta, la parlamentare nu mai avem absolut nicio șansă. Kremlinul și oligarhii au descoperit toate breșele, și-au dezvoltat strategiile și știu ce trebuie să facă la la următorul scrutin. Voi, însă, ați învățat ceva din această lecție?

Ce este cu reforma justiției, stimați guvernanți? Cine sunt procurorii și judecătorii care au permis ca hoții, criminalii și trădătorii de patrie să fie în continuare liberi, să ne cumpere voturile, să ne fure viitorul, să ne distrugă țara? Întrebarea este retorică. Noi, cu toții, îi cunoaștem. Ce faceți voi, mai departe, cu ei?

Cum a fost posibil, domnilor guvernanți, ca după ultimele scrutine în care am văzut cât de puternică a devenit rețeaua Șor, voi nu doar că nu ați slăbit-o, dar i-ați permis să fie chiar și mai viguroasă? Ați lăsat-o să se organizeze atât de bine că am fost la niște milimetri de a-i fi puși pe tavă lui Putin fără a se trage măcar un glonț, exact ca Crimeea în 2014. A fost nevoie de eforturile colosale din partea diasporei și a cetățenilor din interiorul țării, neafectați încă de minciună și bani murdari, pentru a o scoate, la limită, la capăt.

Fraților, noi am realizat și de data asta un lucru mare, uriaș. Dar tot noi suntem obligați ca-n următoarele luni să punem presiuni pe cei cărora le-am încredințat puterea, să nu ne mai aducă niciodată în fața unei astfel de situații. Incompetența, corupția, trădarea, trebuiesc eliminate neîntârziat din instituții. Scuzele, pretextele, nu mai merg, nu mai pot fi acceptate. Pentru că toleranța de care s-a dat dovadă în ultima vreme ne-a adus pe marginea prăpastiei.

Pe acest fundal, moldovenii trebuiesc felicitați dublu. Pentru că lăsați aproape singuri în fața lui Putin, a FSB-ului și oligarhilor, au reușit să învingă și de această dată. Dar această experiență nu mai trebuie, nu mai poate fi repetată. Statul ăsta trebuie să fie în stare să se apere, instituțional, în baza legii. Iar noi, cetățenii, doar să devenim o emanație a democrației și libertății.

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Situație critică în Stânga Nistrului

14 ianuarie 2025, 20:49

Pe lângă faptul că majoritatea cetățenilor din stânga Nistrului au ajuns să...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Interferențele fără precedent ale Rusiei și oligarhilor în procesul electoral

19 decembrie 2024, 21:16

Iată că se fac exact 2 luni de la referendumul constituțional privind aderarea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Funcționari de la primărie, reținuți

17 decembrie 2024, 20:27

Doi funcționari ai Primăriei Chișinău și mai mulți reprezentanți ai unor companii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au găsit „vinovații”

5 decembrie 2024, 21:37

S-au găsit vinovații. Ei sunt Parlicov și Tofilat. Jos cu ei! Premierul Dorin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Când nu există, crizele sunt inventate

28 noiembrie 2024, 20:38

Atunci când nu există crize, ele trebuiesc inventate. Pe scurt, cam așa putem...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nichiforciuc, invitat la consultări

19 noiembrie 2024, 23:54

Au trecut alegerile. Guvernanții ne-au spus că au auzit durerile poporului și...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dodon, prins din nou cu minciuna

14 noiembrie 2024, 21:56

Imediat după scrutinul din 3 noiembrie, mai mulți indivizi nemulțumiți de rezultat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Eterna reformă a justiției

12 noiembrie 2024, 20:47

În țara noastră de necesitatea reformelor în justiție se vorbește deja de decenii....

Opinia ta contează. Comentează!