Scumpirea curentului îi face pe cetățeni să renunțe la multe electrocasnice
Social 14 noiembrie 2022, 15:30 | 2182

Lumea economisește curentul cât de tare poate. Dacă până acum, oamenii nu-și imaginau cum e să renunți la mașina de spălat, la televizor sau la frigider, prețul enorm al energiei electrice i-a făcut să își schimbe modul de viață. În același timp, mai toți spun că vor plăti facturile, oricât de mari vor fi.

Din 4 noiembrie, consumatorii Premier Energy achită pentru un kilowatt oră 4 lei și 77 de bani, cu 51% mai mult. Iar consumatorii operatorului FEE Nord achită pentru un kilowatt oră 4 lei și 81 de bani, cu 66% mai mult. Aceasta este a patra majorare a tarifelor la energie electrică din acest an, prima fiind pe 18 martie, când pentru consumatorii din centru și sud curentul s-a scumpit de la 1,51 de lei/kWh la 2,17 lei/kWh, iar pentru cei din nord – de la 2,04 lei/kWh la 2,51 de lei/kWh.

Din 1 noiembrie, Centrala de la Cuciurgan nu mai livrează curent malului drept al Nistrului. Totodată, din 11 octombrie, Ucraina nu mai exportă electricitate în Republica Moldova, după atacurile rusești asupra infrastructurii sale energetice. În consecință, Republica Moldova a început să cumpere electricitate din România, la un preț mai mare, și înregistrează zilnic un deficit de energie electrică, în special în orele de vârf.

Opinia ta contează. Comentează!