PSRM o acuză pe Maia Sandu că vrea să-i forțeze pe miniștrii demisionari să rămână în funcții
Politic 4 ianuarie 2021, 20:01 | 2409

Socialiștii o acuză pe președintele Maia Sandu că ”vrea să-i forțeze” pe cei trei miniștri, care și-au anunțat plecarea din Guvern împreună cu Ion Chicu, să rămână în funcție. Mai mult, ministru Justiției face aluzie că Maia Sandu ar putea fi chiar judecată pentru ”constrîngere la muncă forțată”. De partea cealaltă, consilierul președintelui în domeiul justiției, Olesea Stamate, spune că Maia Sandu nu a încălcat nicio lege.

Într-un articol postat pe site-ul oficial al PSRM se arată că ”deputatul socialist Bogdan Țîrdea a publicat o scrisoare emisă de Maia Sandu către premierul Ion Chicu în ziua de 31 decembrie 2020”, iar prin acel document președintele ar încearca ”să forțeze cei trei miniștri, care au plecat împreună cu Ion Chicu (Viorica Dumbrăveanu, Serghei Pușcuță și Anatol Usatîi) să rămână la guvernare până la învestirea unui nou cabinet de miniștri”. La scurt timp, ministrul Justiției, Fadei Ngacevschi, a postat un mesaj pe Facebook în care nu a vizat-o direct pe Maia Sandu, dar a citat din Codul Penal articolul care pedepsește ”munca forțată”.

FADEI NAGACEVSCHI, ministrul Justiției: "Obținerea muncii de la o persoană împotriva voinței ei, prin constrîngere sau înșelăciune, dacă această acțiune nu întrunește elementele traficului de ființe umane sau ale traficului de copii se pedepsește cu închisoare de la 2 la 6 ani. Aceeași acțiune săvîrșită asupra a două sau mai multor persoane de o persoană cu funcție de răspundere se pedepsește cu închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani."

De partea cealaltă, expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu susține că ”nota informativă a președintelui Maia Sandu este absolut corectă” și că cei trei miniștri ar fi putut să renunțe efectiv la funcție în cazul în care Ion Chicu nu și-ar fi dat demisia. În cazul în care a demsionat întregul Guvern, miniștrii trebuie să-și exercite atribuțiile până la numirea unui nou Executiv, consideră Osmochescu.

NICOLAE OSMOCHESCU, expert constituționalist: "- Atunci când demisionează tot Guvernul, el rămâne conform articolului 103 din Constituție în exercitarea funcției, dar numai de aministrarea a treburilor publice și le exercită până la depunerea jurământului de către noul Guvern. - Altfel spus, asta înseamnă că cei trei miniștri nici nu pot pleca acasă? - Dar sigur că nu! Ei trebuie să-și exercite funcțiile. Pot pleca în cazul de față ei vor fi eliberați din funcție. Dar nu din propria inițiativă demisia, dar demiși din funcție pentru încălcarea jurământului și articolului 103 din Constituție. Tu trebuie să-ți exerciți datoria până când vine un nou Guvern și la revedere!"

Cu o reacție a venit și consilierul Maiei Sandu în domeniul Justiției, Olesea Stamate.

OLESEA STAMATE, consilier prezidențial în domeniul Justiției: "Din momentul când Ion Chicu a declarat că guvernul condus de el demisionează, întreg cabinetul de miniștri a intrat în demisie, astfel urmând, după lege, să-și exercite interimatul până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. Fără să reducem situația la absurd, haideți să ne gândim ce s-ar întâmpla daca toți miniștri dintr-un guvern în demisie ar refuza să-și exercite interimatul? Probabil legiuitorul a prevăzut această posibilitate doar pentru prim-ministru, astfel încât să asigure buna administrare a treburilor publice până la numirea noului Guvern."

Serviciul de presă al Guvernului ne-a comunicat că cei trei miniștri demisnari nu s-au prezentat astăzi la locul de muncă.

Opinia ta contează. Comentează!