Israelul a respins un atac Iranian
Externe 2 octombrie 2024, 20:40 | 121

Iranul a lansat marţi un atac cu sute de rachete balistice asupra Israelului în ripostă la campania Tel Aviv-ului împotriva grupării şiite pro-iraniene Hezbollah în Liban, relatează Reuters. S-au auzit explozii la Ierusalim şi în valea Râului Iordan. Potrivit agențiilor de presă internaționale, au fost lansate până la 200 de rachete. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat marţi seară că Iranul „va plăti preţul pentru asta”.

Sirenele au sunat pe teritoriului Israelului şi s-au auzit explozii la Ierusalim şi în valea Râului Iordan.

Teheranul a lansat marţi o salvă de rachete împotriva Israelului ca represalii pentru uciderea mai multor lideri ai unor grupări armate aliate. Iranul a exercitat „autoapărarea” împotriva Israelului şi acţiunea sa este încheiată, cu excepţia cazului în care „regimul israelian decide să ia noi măsuri de retorsiune”, a declarat ministrul iranian de externe Abbas Araqchi miercuri dimineaţă.

Araqchi a declarat că Teheranul a cerut Washingtonului să nu intervină în urma atacului său asupra Israelului. Gruparea şiită libaneză Hezbollah a anunţat că a respins miercuri intrarea unei „forţe de infanterie” israeliene în cadrul ofensivei terestre, care a început luni dimineaţa în sudul Libanului, şi că a „provocat pierderi” inamicului, informează EFE.

Nicio persoană nu a fost rănită în Israel, dar o persoană a fost ucisă la Ramallah, în Cisiordania ocupată, în urma atacului pe care Iranul l-a efectuat asupra Israelului, notează The Guardian.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat marţi seară că Iranul „va plăti preţul pentru asta”.

BENJAMIN NETANYAHU: "Iranul a făcut o greşeală gravă în seara asta şi va plăti preţul pentru asta. Regimul iranian nu înţelege hotărârea noastră de a ne apăra şi de a-i trage la răspundere pe inamicii noştri. Sunt oameni la Teheran care nu înţeleg asta. O vor înţelege. Ne vom ţine de ceea ce ne-am stabilit: îl atacăm pe cel care ne atacă."

Preşedintele american Joe Biden a declarat marţi că Statele Unite sunt pregătite să ajute Israelul să se apere de atacurile iraniene cu rachete şi să protejeze armata americană din regiune.

JOE BIDEN: "La indicațiile mele, armata americană a participat la operațiunea pentru apărarea Israelului. Din primele estimări, vorbim despre un atac care a fost respins și nu și-a atins scopul."

Statele Unite au negat informațiile vehiculate în presă cum că Teheranul ar fi notificat oficial Washingtonul cu privire la un atac iminent, scrie Reuters, citat de Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!