Maia Sandu a atenționat asupra scurgerilor de informații din dosare și lipsa finalității în cazul unor anchete de rezonanță
Va fi elaborat un mecanism mai strict de responsabilizare pentru a preveni scurgerile de informații din dosarele penale și din sistemul de justiție al Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de președintele Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.
Între altele, CSS propune pedepse mai dure, dar mai puțin invazive în cazul alertelor cu bombă. Subiectul principal al ședinței a vizat totuși corupția din sistemul judiciar și dosarele de rezonanță „uitate” prin sertare de către procurori și judecători, dar și stabilirea unui mecanism mai strict de responsabilizare în ceea ce privește scurgerile de informații din dosarele de mare corupție. Șefa statului a menționat că documentarea insuficientă în anumite cauze poate discredita procesul de anchetă și de înfăptuire a justiției. Ea criticat fenomenul de ”justiție televizată”, activitatea procurorilor în dosarele de rezonanță, dar mai ales și-a exprimat suspiciunea privind onestitatea unor judecători. Luate la un loc, aceste carențe duc la lipsa finalității în anchetele de corupție.
Potrivit Maiei Sandu, la ședința Consiliului Suprem de Securitate, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a prezentat un raport despre mai multe dosare finalizate și trimise în judecată, dar care, ulterior, au dispărut din vizorul public.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Am discutat despre subiectul finalității și al lipsei acestei finalități în dosarele de mare corupție și al unui tipar atunci când vedem că apar mai întâi zvonuri despre faptul că cineva va fi anchetat, arestat, după care urmează procese televizate cu arestare. după care urmează arest la domiciliu și după aceea urmează etapa lungă care nu mai duce la o finalitate."
Șefa statului a spus că există suspiciuni în privința modului în care activează unii procurori, dar mai ales în ceea ce privește felul cum funcționează lucrurile în sistemul judecătoresc. În acest context, Maia Sandu a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să elaboreze o soluție privind dosarele de mare corupție - eventual crearea unei instanțe specializate sau a unor complete specializate de judecători. Această soluție ar urma să fie prezentată până la sfârșitul lunii septembrie. De asemenea, ar urma să fie operate modificări legislative pentru ”eliminarea posibilităților de abuz de drept”. Șefa statului s-a referit în acest sens la tergiversarea dosarelor penale de către unii avocați care folosesc diverse tertipuri procedurale. O altă problemă intrată în vizorul CSS a fost cea legată de sechestrarea a șapte miliarde de lei, în dosarele de fraudă, bani care însă nu au fost confiscați în folosul statului. O altă noutate este că expirarea termenului de prescripție va fi aplicată doar în cazul dosarelor penale, nu și a proceselor de judecată.