Dezvoltarea rurală, proces continuu
Social 22 noiembrie 2023, 20:11 | 763

Programul LEADER pentru Republica Moldova a fost extins pe o suprafață de 54% din zonele rurale. Datorită acestui proiect au fost create peste 380 de locuri de muncă, iar peste 370 de proiecte au fost evaluate în aspect de mediu tehnice. Aceste date se conțin într-un raport al programului sprijinit de Uniunea Europeană și Guvernul Statelor Unite.

DOINA PANTAZ, director, GAL „Trei Coline”: "Am avut șapte beneficiari din acest proiect, la care le-am dat până la 80 de mii de lei grant, pentru implementarea proiectelor lor. Beneficiarii sunt. Trei din agricultură, unul din alimentație publică și două asociații, care și-au făcut teren de joacă și teren de sport."

CRISTINA GONȚA, șef Departament dezvoltare rurală, Solidarity Fund PL în Moldova: "În cadrul acestui parteneriat, au fost alocate trei milioane de dolari. Au fost alocate pentru satele Moldovei, pentru finanțarea de proiecte. Nemijlocit în proiectele rurale pentru aducerea inovațiilor, pentru crearea a noilor locuri de muncă, pentru ca într-un final să avem sate prospere, frumoase, atractive."

KENT LOGSDON, ambasador SUA, la Chișinău: "Acum extindem acest program, pentru încă trei ani, până în 2026. Guvernul Statelor Unite, prin intermediul USAID a sprijinit dezvoltarea comunității rurale în Republica Moldova prin a crea locuri de muncă, a contribui la dezvoltarea a afacerilor, în special, pentru a menține oamenii în Republica Moldova."

VITALIE JEREGHI, manager, rețeaua națională LEADER în Moldova: "Avem indicatori cu care ne mândrim. Sunt rezultate care le împărtășim și de care suntem foarte mulțumiți. Urmează să stabilim care sunt și următorii pași, ca să asigurăm și sustenabilitatea și continuitate pentru toate aceste acțiuni."

GALINA PETRACHI, șef Direcția politici și programe de dezvoltare rurală, Ministerul Agriculturii: "Prin minister au fost elaborate și aprobate politicile anume în domeniul dezvoltării rurale și programul LEADER este o componentă a dezvoltării rurale."

Abordarea LEADER este aplicată, începând cu 2013, nu doar în sate, ci și în zone urbane și poartă denumirea de „Dezvoltarea locală condusă de comunități”. Cu ajutorul Uniunii Europene și al altor programe finanțate de donatori, metoda a fost extinsă în țările aflate în perioada de pre-aderare la Uniunea Europeană și în țările învecinate.

Opinia ta contează. Comentează!