Washingtonul a confirmat informaţiile furnizate de Coreea de Sud asupra desfăşurării a 3.000 de soldaţi nord-coreeni în estul Rusiei
Externe 24 octombrie 2024, 17:50 | 100

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat joi că ţara sa „nu va sta cu braţele încrucişate” în faţa desfăşurării de trupe nord-coreene în Rusia pentru posibila lor utilizare ulterioară în războiul din Ucraina, informează AFP. Ieri, Washingtonul a confirmat informaţiile furnizate de Coreea de Sud asupra desfăşurării a 3.000 de soldaţi nord-coreeni în estul Rusiei.

JOHN KIRBY, purtătorul de cuvânt al Casei Albe: "Estimăm că aceşti soldaţi au călătorit pe mare din regiunea Wonsan din Coreea de Nord până în Vladivostok, în Rusia."

„Statele Unite nu ştiu dacă aceşti soldaţi vor lupta de partea armatei ruse”, a spus Kirby, estimând totodată că aceasta este „o posibilitate foarte îngrijorătoare”.

Între timp, deputaţii ruşi au votat în unanimitate ratificarea „tratatului asupra parteneriatului strategic global" cu Coreea de Nord, scrie presa de la Moscova.

Documentul fusese semnat pe 19 iunie în timpul unei rare vizite a lui Putin la Phenian. Tratatul prevede între altele „un ajutor militar imediat” în caz de agresiune armată din partea unei ţări terţe. Potrivit textului, „dacă una dintre părţi suferă un atac armat din partea unui stat sau unui grup de state oarecare şi se află astfel în stare de război, cealaltă parte îi va acorda imediat un ajutor militar sau de alt fel prin intermediul tuturor mijloacelor pe care le are la dispoziţie, conform articolului 51 din Statutul ONU şi conform legislaţiilor rusă şi nord-coreeană”.

Coreea de Nord neagă că a furnizat Rusiei forţe pentru ofensiva ei împotriva Ucrainei, un reprezentant al Phenianului la ONU denunţând un „zvon nefondat”. Moscova nu a confirmat prezenţa de soldaţi nord-coreeni pe teritoriul rus. După mai mult de doi ani şi jumătate de război, Kievul se află într-o situaţie militară critică, forţele sale fiind de luni de zile în defensivă pe frontul de est, în timp ce Rusia continuă să lovească oraşele din Ucraina, care nu are suficiente sisteme de apărare antiaeriană, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!