Un proiect de lege care prevede măsuri pentru combaterea și prevenirea fumatului a fost supus consultărilor publice
Social 12 noiembrie 2024, 19:59 | 160

Lista spațiilor în care fumatul este interzis va fi extinsă. Vor fi incluse terenurile de sport, parcurile acvatice sau zonele din preajma piscinelor. Cei care vor fuma în locuri interzise riscă amenzi de până la 2.250 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității între 40 și 60 de ore. Un proiect de lege care prevede măsuri pentru combaterea și prevenirea fumatului a fost supus astăzi consultărilor publice la Parlament. Autorii documentului propun amenzi mai mari și pentru comercializarea produselor din tutun în locuri interzise sau minorilor.

Propunerile legislative vizează toate tipurile de produse din tutun și cele conexe – țigarete, țigări electronice, dispozitive pentru încălzirea tutunului activat sau narghilea.

SVETALANA NICOLAESCU, secretar general adjunct al Ministerului Sănătății: "Se estimează că anual circa șase mii de persoane din Republica Moldova își pierd viața din cauza consumului de tutun și nicotină. Aceste decese pot fi prevenite. La fel, potrivit studiului național recent, care a examinat prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile, în populația din țară trei din zece moldoveni de vârstă adultă se declară fumători. Dar cel mai tare ne îngrijorează creșterea folosirii țigaretelor cu tutun încălzit în rândul adolescenților."

Proiectul de lege urmărește inclusiv alinierea legislației naționale la standardele Uniunii Europene.

EUGEN CUZMULICI, reprezentantul Asociației Businessului European: "Dacă ne uităm la experiența statelor membre a UE vedem că directiva datează din 2014 și abia în 2022 au fost operate modificări care intră în vigoare în 2023. Vreau să spun că industria reglementată din acest sector al „tabaco” a avut nouă ani de cadru predictibil, ceea ce nu este cazul pentru Republica Moldova, pentru că în mediu noi avem o modificare pe an la această lege."

CORNEL RADU LOGHIN, reprezentat al Rețelei europene de prevenire a fumatului: "Vă rog să nu mai veniți cu argumente care nu sunt reale. Avem foarte multe state membre care au transpus directiva din 2014 peste minimul prevăzut acolo. Uitați-vă la Belgia, țările nordice, Irlanda. Nu mai veniți cu argumente care nu sunt adevărate. / Directiva din 2014 este total depășită. Trebuia să fie revizuită de actuala Comisie Europeană și nu au făcut-o, pentru că v-ați influențat pe acolo și ați reușit să influențați procesul."

Propunerile expuse în cadrul consultărilor publice vor fi luate în considerare la definitivarea documentului. Proiectul de lege urmează a fi examinat la ședințele comisiilor permanente și, ulterior, va fi propus spre examinare în plenul Parlamentului.

Opinia ta contează. Comentează!