Recolta sfeclei de zahăr este în acest an compromisă în proporție de 60 la sută
Zahărul ar putea să fie mai scump. Recolta de rădăcini dulci este în acest an compromisă în proporție de 60 la sută, afirmă agricultorii, invocând seceta din vară, dar și ploile din septembrie. Dacă în condiții optime o sfeclă ajunge și la peste 500 de grame, anul acesta unele abia dacă trag două sute de grame la cântar, spun unii agronomi.
ALEXANDRU GORDILĂ, agronom: "În condiții normale, noi trebuia să avem o sfeclă de zahăr de greutate de 500-700 de grame. În realitate, avem o mumie descompusă, care are o sută de grame și, practic ea trebuie eliminată pentru că, la uzină ea nu se prelucrează."
Seceta severă din anul curent a afectat nu doar culturile din prima grupă, dar și sfecla de zahăr.
ALEXANDRU GORDILĂ, agronom: "Practic, acum, noi am ajuns la recoltare cu niște rezultate foarte slabe. La un hectar, noi am cheltuit în jur de 30 de mii de lei, practic, acum, noi recoltăm până la zece tone de sfecla de zahăr. Și, având în vedere că condițiile s-au creat în așa fel că este insuficiență de zahăr în sfecla recoltată și, respectiv, calculul care se face la uzină, prețul de achiziție este foarte mic, adică, în jur de 450 de lei la o tonă."
Ploile din luna septembrie au afectat și calitatea, afirmă agricultorii într-o discuție cu reporterii de la TV Nord.
ALEXANDRU GORDILĂ, agronom: "După ploile care au fost în luna septembrie, o parte din sfeclă care a rămas să vegeteze, o acumulat puțină greutate, restul era compromisă, practic 60 și ceva de procente. Și acestea 40 de procente acumulate le recoltăm și sortăm manual practic toată suprafața. Și acea sfeclă care este condiționată o ducem la uzina de prelucrare."
Surprinzător, dar în acest an este nevoie de mai mulți muncitori, pentru a face față volumului de lucru.
VASILE GLAVAN, mecanic: "Anul acesta un pic mai complicat. A fost un an deosebit față de ultimii ani. Multă producție este afectată și la uzină nu o primesc așa cum o strângem direct cu combina. Trebuie toată sortată, aleasă. Cea stricată o dăm de-o parte. Este foarte multă lume antrenată în acest proces. Am apelat și din alte părți."
TATIANA DUMBRĂVANU, lucrătoare: "Sunt greutăți mari. Dar mergem înainte, alegem, facem față. Cea rea o dăm de-o parte și cea bună rămâne și o încărcăm și o ducem la uzină. Cam așa, la jumătate."
În sezonul 2023-2024, suprafețele cu sfeclă de zahăr s-au majorat până la 14 mii 500 de hectare, cu aproximativ trei mii de hectare mai mult față de perioada 2022-2023.