Aproape 400 de mii de cetățeni s-au înregistrat în sistemul de compensații pentru sezonul rece 2024-2025
Social 13 noiembrie 2024, 18:12 | 901

Aproape 400 de mii de cetățeni s-au înregistrat în sistemul de compensații pentru sezonul rece 2024-2025. Precizările au fost făcute astăzi de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. Astfel, din numărul total de solicitanți, peste 186 de mii de persoane au completat cererile cu ajutorul asistenților sociali. Cetățenii se pot înregistra pe platforma de compensații până pe 28 noiembrie.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Cifrele de azi arată că, în prezent, avem peste 383 de mii de gospodării care s-au înregistrat în sistemul de compensații. Undeva 197 de mii s-au înregistrat de sine stătător online și 186 de mii s-au înregistrat cu sprijinul asistenților sociali."

Potrivit ministrului Buzu, în Chișinău sunt peste 115 mii gospodării care s-au înregistrat în sistemul de compensații, iar în autonomia găgăuză - peste 13 mii.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "La moment, în cereri avem aproximativ 88 de mii de solicitanți care au indicat preferința de plată pe card. Majoritatea au optat pe cadrul social sau să ridice plata la poștă.Unii cetățeni ar fi fost obligați să vină cu extrasele salariale, atunci când trebuie să se înregistreze la asistentul social. Vreau să le spun că acest lucru nu este necesar."

Pentru a beneficia de compensații, consumatorii trebuie să completeze o cerere, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu în sistem anul trecut. Cererea poate fi depusă online pe platforma compensatii.gov.md sau prin intermediul unui asistent social. Mărimea compensației se calculează în funcție de venitul gospodăriei, numărul membrilor acesteia și statutul lor (persoană cu dizabilități, copil, pensionar, student, șomer). De asemenea, este luată în considerare sursa principală de încălzire și alți factori. Solicitantul și persoanele incluse în cerere trebuie să locuiască în Republica Moldova cel puțin opt luni din ultimele 12. Compensațiile sunt acordate din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, finanțat din bugetul de stat, cu susținerea Uniunii Europene și a altor parteneri de dezvoltare.

Opinia ta contează. Comentează!