Instituirea alertei va oferi pârghiile necesare pentru o intervenție rapidă, în caz de necesitate, notează Guvernul
Social 9 august 2024, 20:07 | 518

Comisia pentru Situații Excepționale de la Chișinău a instituit starea de alertă timpurie în sectorul gazelor naturale. Decizia a fost adoptată în contextul informațiilor prezentate de Ministerul Energiei privind riscul de întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale ca urmare a acțiunilor militare din regiunea Kursk a Rusiei. Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că Bucureștiul se angajează să susțină securitatea energetică a Republicii Moldova.

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au constat că, în prezent, nu există întreruperi sau riscuri pentru întreruperi imediate. „Instituirea alertei va oferi pârghiile necesare pentru o monitorizare atentă și o intervenție rapidă, în caz de necesitate”, se arată în comunicatul remis de Guvern.

EXTRAS DIN COMUNICATUL GUVERNULUI: "În contextul informațiilor prezentate de Ministerul Energiei privind riscul potențial de întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale, ca urmare a acțiunilor militare în zona punctului transfrontalier de interconectare dintre Rusia și Ucraina (Sudja), CSE a decis să ia măsuri preventive pentru a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova."

„Bucureștiul se angajează să susțină securitatea energetică a Republicii Moldova”, a declarat ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, în timpul unei convorbiri telefonice cu ministrul Energiei, Victor Parlicov. Discuția a avut loc joi seara, după ce Guvernul de la Chișinău a instituit starea de alertă timpurie pe piața gazelor.

SEBASTIAN BURDUJA, ministrul Energiei de la București: "Avem capacitatea și hotărârea de a sprijini necondiționat Republica Moldova, cu atât mai mult în aceste vremuri deosebit de complicate."

Ministrul român a reamintit că „Vestmoldtransgaz”, subsidiară a Transgaz, a devenit încă de anul trecut operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale din Republica Moldova, apreciind că această companie a contribuit semnificativ la asigurarea stabilității întregului sistem energetic din Republica Moldova.

Gazoductul Iași-Chișinău este operațional din 2022 și în prezent se lucrează la extinderea sa prin Centura Chișinău. La fel, linia de interconexiune Suceava-Bălți este una dintre prioritățile centrale ale ambelor sisteme de transport a energiei electrice, iar la nivelul anului 2027 estimăm că va fi gata, a mai adăugat Burduja.

Ministrul de la Chișinău, Victor Parlicov a scris pe Facebook că rămâne recunoscător pentru această deschidere necondiționată. „Vom continua să ne concentrăm toate energiile pentru cuplarea cu sistemul energetic al României şi integrarea în piața europeană a energiei”, a menționat Parlicov.

Canalele rusești Telegram au anunțat, recent, că trupele din Ucraina au intrat pe teritoriul regiunii Kursk din Rusia și au ocupat mai multe localități. Sub controlul forțelor armate ucrainene se află stația de măsurare a gazelor Sudja, prin care gazul rusesc este livrat către Europa.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie