Campanie prorusă pe Facebook
Politic 26 decembrie 2023, 19:56 | 1212

Republica Moldova se confruntă cu o campanie de influență prorusă de amploare pe Facebook, cu investiții de sute de mii de euro. Asta arată o investigație a publicației franceze „Le Monde”, care a luat în vizor inserărările plătite pe rețeaua de socializare. Începând cu iulie curent, pentru 600 de reclame au fost achitate până la 280 de mii de euro. Este vorba despre pagini de Facebook, care par a fi de știri, dar care promovează imaginea fugarului Ilan Șor, atacă Uniunea Europeană și guvernul de la Chișinău.

„Moldova live”, „Inspirație din Moldova” sau „Moldova e plină de surprize”. Acestea sunt câteva dintre paginile apărute în ultimele luni pe Facebook. Textele sunt scrise în limba română, dar și în limba rusă. Pe aceste pagini sunt publicate în mare parte știri. Dar potrivit publicației Le Monde, aceste pagini false au fost folosite, din iulie 2023, în cadrul unei campanii pentru apărarea personalităților și intereselor proruse în Moldova, folosind reclamele de pe Facebook. Bugetul de publicitate estimat pentru această campanie este între 198 de mii și 280 de mii de euro. Un raport preliminar, consultat de Le Monde, enumeră 605 de reclame identificate din iulie, care au strâns cel puțin 155 de milioane de vizualizări. Aceste inserări plătite promovau persoanele interpuse și formațiunile clonă ale fugarului Ilan Șor și ale partidului care-i purta numele.

INVESTIGAȚIE „LE MONDE”: "„Echipa lui Ilan Șor a reparat drumurile de pe strada Trandafirilor din Orhei. S-au reparat gropile, s-a refăcut asfaltul, precum și marcajele”, scrie de exemplu într-o reclamă pe pagina „Moldova în direct”, finanțată cu peste 1.500 de euro și văzută de aproape un milion de oameni."

Potrivit Le Monde, obiectivul principal al acestei campanii este promovarea investițiilor lui Ilan Șor în Republica Moldova, cel care este descris drept „un celebru oligarh moldovean prorus care a fugit din țară și este acum supus sancțiunilor, atât americane, cât și europene, pentru legăturile sale cu autoritățile ruse”. Scopul campaniei este, de asemenea, de a ataca Uniunea Europeană și guvernul Republicii Moldova, într-un moment în care țara depune noi eforturi pentru apropierea de blocul comunitar și în timp ce Comisia Europeană s-a exprimat recent în favoarea deschiderii negocierilor pentru aderarea sa.

Opinia ta contează. Comentează!