Festivalul Covorului, la a IX-a ediție
Social 19 august 2024, 21:14 | 510

Covoare vechi de zeci de ani au putut fi admirate la Festivalul Covorului, eveniment ce s-a desfășurat ieri în satul Mihăileni, raionul Râșcani. Vizitatorii s-au bucurat de muzică populară, bucate alese și au putut să urmărească cum se țese o scoarță. Festivalul a ajuns la a IX-a ediție. Urmează un reportaj realizat de colegii noștri de la TV Nord.

La Festivalul Covorului au participat peste 70 de meșteri populari locali, dar și de peste Prut sau Nistru.

PARASCOVIA SPÂNU, meșter popular: "Am 68 de ani și până în ziua de azi mă ocup de covoare. Am apucat tradiția de la părinți, de la mama mea și mi-a plăcut și până în ziua de azi țes. Lemnele sunt ale mele. Acestea două le-am țesut vara aceasta. Acela mic tot. Trebuie numaidecât să organizăm festivaluri pentru că tineretul din ziua de azi nu știu Noi am apucat de mici copii, mamele noastre au țesut."

VERONICA COJOCARI, meșter popular: "Avem covorul păunița, e țesut cu 40 de ani în urmă, când mai țeseam câte trei covoare pe iarnă. După sărbătorile de iarnă, Crăciunul, se începea țesutul, lucrul și munceam până la Paști."

PARASCOVIA PASAT, meșter popular: "Astăzi sunt venită cu un set de covoare tradiționale, dar ceva mai deosebit de celelalte. Sunt o meșteriță care țese în lână nevopsită, așa cum este de pe oi. De fiecare dată schimb ornamentul, tot în stil tradițional, dar le mai modernizez ca să putem să ne folosim, să se folosească lumea de ele."

Organizatorii spun că la acest festival sunt promovate meșteșugurile și tradiția portului național.

VALERIAN CECAN, primar, satul Mihăileni: "Pentru noi, anul acesta este nou portul costumelor de la sud, găgăuzii, portul de la bulgari, avem portul ucrainenilor, portul românilor din trei județe și ai noștri moldovenii. În plus, este zona alimentară, unde pot să se alimenteze, să stea la un pahar de vorbă."

Opinia ta contează. Comentează!