Ziua Națională a României a fost sărbătorită și la Bălți, unde a avut loc un concert, cu genericul „Pe-al nostru steag e scris Unire”
Ziua Națională a României a fost sărbătorită cu mult fast și la Bălți, unde a avut loc un concert de zile mari, cu genericul „Pe-al nostru steag e scris Unire”. Organizatorii evenimentului și-au propus să le vorbească tuturor despre faptele înaintașilor care în urmă cu 106 ani au unit neamul românesc într-o singură Țară.
Spectacolul „Pe-al nostru steag e scris Unire” a fost susținut de mai mulți artiști consacrați, scriu reporterii de la TV Nord.
STELA MELNIC-COTOGOI, interpretă: "Voi interpreta o piesă din repertoriul propriu, una, am împrumutat-o, cu permisiune, o piesa frumoasă, despre România, despre plaiul nostru, despre toată lumea frumoasă."
VALERIU CEBANU, interpret: "Este foarte important să păstrăm identitatea noastră națională și să nu ne temem să spunem cine suntem. Voi interpreta două cântece, două piese renumite a marilor interpreți Ion și Doina Aldea-Teodorovici, după aceea, voi interpreta și un cântec de-al meu popular."
VICTORIA FURTUNĂ, prezentatoarea evenimentului: "Aici, în sala Palatului Municipal din municipiul Bălți, s-a organizat un concert cu binecuvântarea Episcopiei de Bălți. Avem artiști locali, avem artiști din Chișinău, acompaniați de orchestra „Barbu Lăutaru”."
ANTONIE, episcop de Bălți al Mitropoliei Basarabiei: "Spectacolul de astăzi, care este la a III-a ediție noi l-am denumit: „Pe-al nostru steag e scris Unire”, ni-l dorim ca un dar, ca o ofrandă adusă Zilei Naționale a României. Am zis că ar fi bine să organizăm un spectacol prin care să ne amintim de faptele înaintașilor noștri, și anume, jertfa lor pentru unitatea neamului românesc."
MIHAIL VERHOVEȚCHI, președintele Asociației pentru Conservarea Patrimoniului Cultural: "Vreau să felicit bălțenii, pentru că, după câte știu eu, deja 30 de mii de locuitori ai orașului Bălți au deja cetățenia română și asta ne bucură și cred că putem spune că suntem un oraș deja românesc."
Ziua Naţională a României este sărbătorită, în fiecare an, pe 1 decembrie, dată la care în anul 1918 Marea Adunarea Naţională de la Alba Iulia a adoptat rezoluţia Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.