La Curtea Supremă de Justiție sunt acum doar opt judecători, deși ar trebui să fie 20
Curtea Supremă de Justiție a încetat să mai fie locul de vis pentru magistrați. În funcție sunt acum doar opt judecători, deși ar trebui să fie 20. Numărul insuficient de magistrați a dus la supraîncărcarea instanței, iar acest lucru poate afecta inclusiv calitatea deciziilor pronunțate. „Soluția ar fi suplinirea funcțiilor vacante însă prea puțini candidați se grăbesc să ocupe fotoliul de judecător al CSJ”, spune președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman.
Peste 11 mii de dosare erau, anul trecut, pe rolul Curții Supreme de Justiție. Și toate - în grija a doar zece magistrați. Altfel spus, un judecător gestiona circa o mie 148 de dosare.
STELA PROCOPCIUC, președinte interimar a Curții Supreme de Justiție: "Sarcina medie pentru judecător este peste o mie 100 de dosare. La colegiul civil este peste o mie 400, iar la colegiu penal peste 800 de dosare. Este un volum de lucru exagerat comparativ cu anii precedenți. Comparativ cu anii precedenți volumul de lucru pe domeniul penal s-a dublat, iar pe domeniul civil de fapt s-a triplat."
Pentru a rezolva această problemă se cere suplinirea funcțiilor vacante și adoptarea unor strategii, care să prioritizeze dosarele.
STELA PROCOPCIUC, președinte interimar a CSJ: "Remedierea situației poate avea loc prin numirea judecătorilor la CSJ, eficientizarea actului judecătoresc atât în instanța inferioară cât și la nivelul CSJ. Un act judecătoresc clar și motivat sperăm noi că va micșora numărul recursurilor la CSJ."
Pentru a asigura un sistem judiciar funcțional, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât să numească la CSJ, prin transfer, magistrați de la primele instanțe și de la Curțile de Apel pe o perioadă de jumătate de an. După expirarea mandatului, aceștia se întorc la vechiul loc de muncă.
SERGIU CARAMAN, președintele CSM: "Anterior, CSM a transferat temporar judecători aici la CSJ de la Curțile de Apel și primele instanțe pentru ca să putem asigura buna funcționare. Judecătorii, chiar dacă sunt mai puțini de jumătate au știut să-și primitivizeze examinarea cauzelor. O anumită categorie de dosare pe care societatea aștepta un rezultat și vorbim aici de cauzele de corupție"
Problema este că prea puțini specialiști se grăbesc să ocupe fotoliul de judecător al CSJ, spune președintele Consiliului Superior al Magistraturii.
SERGIU CARAMAN, președintele Consiliului Superior al Magistraturii: "Funcția de judecător nu este una atractivă. Nici din rândul non-judecătorilor nu prea avem candidați. Funcția de avocat sau alte funcții sunt mai atractive pentru cei formați în domeniul dreptului și au o experiență bogată și o reputație bună, decât funcția de judecător, cu regret."
După plecarea a 20 de judecători ai CSJ, în februarie 2023, la Înalta Curte au fost numiți șase judecători cu mandat deplin, unul dintre care este suspendat în legătură cu numirea în calitate de judecător la Curtea Constituțională, iar altul a fost detașat în calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, la ora actuală în cadrul CSJ activează efectiv zece judecători, doi dintre care nu pot emite acte judecătorești urmare a modificărilor legislative recente.