Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde
16 ianuarie 2025, 21:04
Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...
Exact acum un an, la 23 iunie 2022, Moldova devenea oficial candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Un statut mult așteptat, obținut nesperat de rapid, în mare parte ca urmare invaziei criminale a lui Putin din Ucraina. Un an mai târziu, așteptăm următorul pas în drumul spre integrare – începerea negocierilor de aderare. Care, ar putea să demareze până la sfârșitul acestui an, dacă îndeplinim 9 condiționalități care ne-au fost înaintate acum la 23 iunie 2022, esențiale pentru alinierea la valorile europene. Până în acest moment, nu stăm chiar rău, reușind să implementăm în totalitate 3, ce țin de modificările la legislația electorală, implicarea societății civile în procesul decizional și asigurarea protecției drepturilor omului.
Suntem însă restanțieri la toate capitolele ce țin de reforma justiției și lupta împotriva corupției. Acolo unde, loviți de rezistența corupților din sistem, lucrurile se mișcă extrem de greu.
Iar cel mai grăitor exemplu în acest sens este activitatea grupului criminal organizat Șor. Care, la începutul acestei săptămâni, a primit o oarecare lovitură prin decizia Curții Constituționale, de a interzice așa-zisul partid pe care îl gestiona. Dar care s-a regrupat foarte rapid, își continuă nestingherit acțiunile subsersive la adresa statului și se pregătește de participarea la alegerile locale din toamna sub sigla unui alt partid.
Într-o democrație veritabilă, într-un stat funcțional, nu ar fi fost niciodată nevoie de o astfel de decizie a Curții Constituționale. Pentru că nu ar fi existat nici o grupare criminală care să dețină și partide politice. Care să participe timp de 7 ani în alegeri în care să folosească mijloace financiare obscure și nedeclarate, să mituiască alegătorii, să încalce flagrant legislația electorală. Cei care comiteau astfel de acte ar fi fost scoși în afara legii și apoi pedepsiți aspru penal.
Ceea ce nu s-a întâmplat însă la noi. Ajungându-se într-un final la astfel de decizii, care, din păcate, într-un final nu schimbă lucrurile în esență. Pentru că, după cum i-ați văzut pe cei din grupul criminal Șor, aceștia se pregătesc de alegerile locale și fac și mai departe ce au făcut până acum. Iar Moscova continuă și ea să-i susțină deschis, atingând absurdul prin acuzații de dictatură la Chișinău.
Puțin însă trebuie să ne intereseze din ce mai spune Moscova. Trebuie să fim atenți, în schimb, la ce face Moscova. Și să tăiem orice cale de finanțare și susținere a grupărilor care încearcă să devieze țara noastră de la cursul său firesc spre integrarea europeană.
O stavilă însă la fel de mare în acest drum este justiția patriei. Care continuă să fie una ineficientă și coruptă. Iar concluziile Uniunii Europene, privind progresele noastre de aderare, confirmă încă o dată acest lucru absolut evident.
O altă problemă, dar care rezidă în mare parte din cele anterioare, este și atașamentul cetățenilor moldoveni la valorile europene. Pentru că, în ultimul deceniu, am demonstrat, atât prin vot cât și prin acțiunile cotidiene, că nu prea știm ce vrem. Atunci când în Parlament au fost trimise grupări criminale, precum cele ale lui Șor și Plahotniuc, iar președinte a fost ales un agent evident al Moscovei – Igor Dodon. Sau atunci când, la nivel declarativ, apreciem disciplina europeană, dar la noi acasă nu prea ne place să o și respectăm.
Uniunea Europeană este o comunitate model pentru întreaga lume. Este un exemplu al solidarității, prosperității, civilizației, nivelului de trai, democrației și libertății. Să faci parte dintr-o asemenea comunitate este un privilegiu. Unul pe care, pentru a-l atinge, trebuie să depunem eforturi consolidate cu toții, în fiecare zi. Aderarea nu depinde doar de guvernare, de instituții sau de funcționari. Ci de noi toți.
Acum un an, am reușit să beneficiem de o oportunitate nesperată. Mai departe însă trebuie să muncim foarte mult. Perspectiva demarării începerii negocierilor de aderare nu este atât de îndepărtată. Trebuie însă să atingem acest țel până la finalul acestui an, cu orice preț. Pentru asta însă, mai avem extrem de multă muncă, eforturi și coeziune socială.