25 septembrie este ultima zi de depunere a cererilor privind declararea locului nou de ședere, atenționează Comisia Electorală
Social 11 septembrie 2024, 20:07 | 326

Alegătorii mai au două săptămâni pentru a-și declara noul loc de ședere în contextul participării la scrutinele din 20 octombrie. Cetățenii care și-au schimbat domiciliul după ultima participare la alegeri trebuie să-și declare locul nou de ședere la administrația publică locală până pe 25 septembrie. Aceștia urmează să se adreseze la pretura de sector sau la primărie pentru a fi înscriși în lista electorală conform domiciliului.

Pentru a putea vota la o altă secție de votare decât cea atribuită reședinței valabile, alegătorul trebuie să depună o declarație de ședere la autoritatea administrației publice locale din localitatea unde dorește să voteze. Procedura permite alegătorului să fie înscris în lista electorală de bază a secției de votare conform locului nou de ședere declarat și să-și poată exercita dreptul la vot la secția de votare respectivă. La depunerea declarației, alegătorul trebuie să prezinte actul de identitate în original. Registratorul va face mențiunile necesare în Registrul de Stat al Alegătorilor și va elibera o recipisă privind confirmarea faptului declarării locului nou de ședere. Comisia Electorală Centrală precizează că declarațiile depuse la scrutinele anterioare nu sunt valabile. Pe 20 octombrie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale și referendumul constituțional republican cu privire la aderarea la Uniunea Europeană.

Opinia ta contează. Comentează!