Acorduri de 385 de milioane de euro
Social 17 septembrie 2024, 20:12 | 347

Nouă acorduri de finanțare au fost semnate astăzi de Republicii Moldova cu investiții pentru infrastructură, tranziția la economia verde și durabilă. Documentele au fost semnate în cadrul celei de-a cincea ediții a Platformei de Parteneriat pentru Moldova, inițiată de România, Germania și Franța.

Cele nouă angajamente însumează un sprijin de 385 milioane de euro, dintre care 80 de milioane reprezintă finanțare nerambursabilă. Banii vor fi folosiți pentru a accelera modernizarea țării, a stimula creșterea economică durabilă și a îmbunătăți condițiile de trai ale cetățenilor. Acordurile au fost semnate cu Guvernele Germaniei, Norvegiei, Elveției, Canadei și Franței. Adăugător, Republica Moldova va primi un ajutor financiar din partea Statelor Unite ale Americii, de 75 de milioane de euro și din partea Danemarcei de nouă milioane.

Unul dintre cele mai consistente acorduri semnate este cel cu Banca Europeană de Investiții, care prevede un împrumut în condiții avantajoase în valoare de 200 de milioane de euro.

SERGIU LAZARENCU, ministrul Mediului: "Asta ne va ajuta să împădurim 63 de mii de hectare de pădure, să construim un centru seminologic, să construim trei pepiniere industriale moderne și mai multă infrastructură pentru a gestiona durabil pădurile din Republica Moldova. Totodată, această finanțare ne va ajuta să creăm noi locuri de muncă în zonele rurale, inclusiv pentru tinerii specialiști."

Un alt acord semnat cu Guvernul Canadei prevede un împrumut în condiții preferențiale în sumă de 79 milioane de euro. Finanțarea va sprijini familiile vulnerabile, integrarea refugiaților ucraineni și va promova creșterea economică durabilă.

Totodată, Guvernele de la Chișinău și Washington au convenit asupra unui amendament de 10,7 milioane de euro la acordul de asistență pentru întărirea instituțiilor democratice. Această sumă va sprijini îmbunătățirea calității serviciilor publice și creșterea transparenței instituțiilor statului.

ERIN ELIZABETH MCKEE, adjuncta administratoarei Biroului USAID pentru Europa și Eurasia: "Moldova rămâne un loc luminos pentru democrație și este importantă pentru stabilitatea și prosperitatea regiunii. Așa cum a spus secretarul de stat Antony Blinken în cadrul vizitei sale de bază, Statele Unite sunt de neclintit alături de Moldova în drumul său către integrarea europeană.

Un alt amendament la Acordul cu Statele Unite prevede o finanțare de 23 milioane de euro pentru dezvoltarea comerțului, îmbunătățirea climatului investițional și creșterea exporturilor.

La Palatul Republicii, Guvernul Republicii Moldova și Agenția Franceză pentru Dezvoltare au semnat un acord de 25 de milioane de euro pentru finanțarea bugetului de stat și pentru impulsionarea tranziției la energia verde.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare au semnat un Memorandum de Înțelegere în valoare de 8,5 milioane de euro pentru promovarea unor proiecte comunitare de susținere a egalității de șanse între femei și bărbați.

O altă asistență oferită de Guvernul Germaniei, Uniunea Europeană și Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei prevede o finanțare de peste 20 de milioane de euro pentru domeniul eficienţei energetice.

Cu un ajutor suplimentar a venit și Guvernul Danemarcei.

OLE THONKE, subsecretarul pentru Politici de Dezvoltare al MAE al Danemarcei: "Ceea ce anunț astăzi la această conferință este o nouă contribuție din partea Danemarcei de 9,4 milioane de euro, care vine suplimentar la programele existente. Așa că, în total, sprijinul Danemarcei pentru Moldova ajunge acum la 40 de milioane de euro."

Guvernul Republicii Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare au semnat un acord pentru o finanțare nermabursabilă de peste 4 milioane de euro destinat modernizării infrastructurii de gestionare a deșeurilor.

Cu Banca Europeană de Investiții a fost semnat un acord de asistență nerambursabilă, prin care Republicii Moldova i se vor oferi 12 milioane de euro în cadrul proiectului de reabilitare a unei porțiuni de 128 de kilometri de cale ferată pe tronsonul Vălcineț - Ungheni - Chișinău - Căinari.

Cele nouă acorduri semnate la Chișinău prevăd 305 milioane de euro împrumuturi în condiții avantajoase și 80 milioane de euro finanțare nerambursabilă.

Opinia ta contează. Comentează!